Dexia leende 1,5 miljard uit om aandelen Dexia te kopen

21/10/11 om 06:29 - Bijgewerkt om 06:29

Bron: Trends

Dexia heeft 1,5 miljard euro vers kapitaal geleend aan belangrijke aandeelhouders - de Gemeentelijke holding en Arco - die dat dan weer gebruikten om aandelen van Dexia te kopen.

Dexia leende 1,5 miljard uit om aandelen Dexia te kopen

© belga

The Financial Times over Dexia:

- onorthodoxe financieringsmethode
- verboden binnen de EU
- artificiële kapitaalsverhoging

De Financial Times, die uitpakt met het nieuws, heeft het over een "onorthodoxe" financieringsmethode, die ook de aandacht trok van de Belgische regulatoren.

Volgens de krant zijn dergelijke methodes momenteel verboden binnen de EU, maar werden geen Belgische wetten overtreden.

De Financial Times heeft het over een lening door Dexia Bank België van 1,2 miljard euro aan de Gemeentelijke Holding, die grotendeels werd aangewend om te participeren in twee kapitaalverhogingen van Dexia, in 2006 en 2008. Arco leende 275 miljoen euro.

De krant zegt dat de regeling op artificiële manier de kapitaalniveau's van Dexia verhoogde.

De Financial Times laat Carlos Bourgeois van de holding aan het woord. Hij erkent de methode, maar stelt dat het niet om de volle 1,2 miljard euro ging.

Bij Arco bevestigt men de lening aan de krant, maar luidt het dat er juridisch advies werd gezocht, dat de lening aan markt-rentes gebeurde en dat ook bij andere banken werd aangeklopt voor kleinere bedragen. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners