Denemarken duikelt onverwacht in recessie

© belga

Denemarken is tegen alle verwachtingen in opnieuw in een periode van recessie beland. Het land is daarmee na Portugal het tweede Europese land dat met een recessie kampt.

Het bruto binnenlands product (bbp) van Denemarken daalde in het eerste kwartaal 2011 met 0,5 procent tegenover het laatste kwartaal van 2010. In dat laatste kwartaal gaf de Deense economie al een krimp. Officieel is slechts van recessie sprake na een terugval in twee opeenvolgende kwartalen.

De recessie in de kleinste economie van Scandinavië komt als een complete verrassing, aangezien analisten gepolst door Bloomberg hadden gerekend op een groei met 0,5 procent in het eerste kwartaal.

De krimp van het Deense bbp is een gevolg van de dalende consumentenuitgaven. In het derde kwartaal van 2009 was Denemarken erin geslaagd een periode van recessie af te sluiten, om daarna vijf opeenvolgende kwartalen van groei op te tekenen. Eind 2010 verzwakte de economische activiteit opnieuw.

Maandag maakte de Deense minister van Financiën bekend dat er op een groei met 1,7 procent gerekend wordt in 2011 en met 1,9 procent in 2012. Verwacht wordt dat het begrotingstekort in 2011 oploopt tot 4,1 procent van het bbp tegenover 2,9 procent in 2010.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content