De zes punten van het Draghi-evangelie

© AFP

In de strijd tegen de eurocrisis gaat de Europese Centrale Bank (ECB) obligaties van noodlijdende eurolanden opkopen, zo kondigde voorzitter Mario Draghi aan.

De raad van bestuur van het ECB besliste het volgende:

1. Er worden ongelimiteerde interventies gedaan in de secundaire markt voor overheidspapier dat maximaal drie jaar looptijd heeft. Dus ook obligaties met een langere looptijd die minder dan drie jaar voor vervaldag zijn, komen in aanmerking

2. De ECB-aankopen gelden enkel voor landen die een sanerings- en herstructureringsplan volgen.

3. Participatie van het IMF is wenselijk, maar niet noodzakelijk.

4. De ECB geeft voor het nieuw aangekochte papier haar status van bevoorrechte schuldeiser op.

5. De effecten van de interventies op de geldhoeveelheid binnen de eurozone worden geneutraliseerd (sterilisatie)

6. De ECB zwakt haar kwaliteitsvereisten voor het papier dat zij in aanmerking neemt voor haar interventies, verder af.

Opmerkelijk is dat de beslissing werd genomen met één tegenstem. Wie dat is, blijft geheim.

Beurzen veren op
Na de aankondiging veerden de beurzen op. De belangrijkste index op de beurs van Madrid, de Ibex-35-index, won 3,22 procent. Ook in Milaan ging de belangrijkste beursindex (Mib) kort na de ECB-verklaring 3,38 procent hoger.

Ook elders in Europa gaan de beursindices vlot omhoog. In Parijs, Frankfurt, Londen en Amsterdam noteerde men omstreeks vier uur een winst van respectievelijk 2,69 procent, 1,94 procent, 1,20 procent en 1,94 procent. De Bel-20 staat op een winst van bijna twee procent (1,91 procent). Ook op Wall Street zijn de graadmeters gunstig gestart. De Dow Jones en de technologiebeurs Nasdaq zijn geopend met winsten van respectievelijk 1,14 procent en 0,97 procent.

Euro boet in
De euro zakt iets verder weg ten opzichte van de dollar. Beleggers zijn onder meer teleurgesteld over het uitblijven van details over de maatregelen van de ECB om de crisis te bezweren. Ook de uitspraken van de Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler, nl. dat het opkopen van staatsobligaties door de ECB geen duurzame oplossing is, deden de eenheidsmunt geen goed.

De euro noteerde voor het rentebesluit van de ECB ruim 1,26 dollar, maar zakte daarna tot 1,2559 dollar. Om iets na 16 uur werd de euro verhandeld voor 1,2582 dollar.

Spaanse en Italiaanse rente ontspant
Na de aankondiging viel de Spaanse langetermijnrente met 36 basispunten terug tot onder de 6 procent-grens. Om half vier Belgische tijd noteerde de tienjaarrente op 5,987 procent. De rente op vergelijkbare Italiaanse obligaties zakte tot 5,298 procent, een daling met 19 basispunten.

De tienjaarrente van traditioneel sterke eurolanden, zoals Duitsland, Finland en Nederland, steeg telkens met zo’n 5 basispunten.

Groeivooruitzichten verlaagd
De ECB heeft ook de groeivooruitzichten van de eurozone neerwaarts herzien voor zowel dit jaar als 2013. De instelling uit Frankfurt gaat nu uit van een krimp van 0,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2012. In juni werd nog -0,1 procent verwacht. Voor 2013 wordt 0,5 procent groei verwacht tegenover +1 procent in juni.

Wat de inflatie betreft, verhoogt de ECB de verwachte prijsstijging nu de brandstoffenprijzen blijven toenemen. De bank gaat nu uit van 2,5 procent inflatie in 2012 en 1,9 procent in 2013. Eerder ging de ECB uit van respectievelijk 2,4 procent en 1,9 procent.

De economie van de 17 eurolanden is in het tweede kwartaal licht gekrompen, met 0,2 procent. Dat bevestigde de Europese statistiekdienst Eurostat eerder op de dag.

Historisch lage rente blijft Eerder had de ECB al aangekondigd dat belangrijkste rentetarief ongewijzigd blijft op het historisch lage 0,75 procent. Analisten waren verdeeld of de ECB de rente zou wijzigen: 28 van de 58 door persbureau Bloomberg geconsulteerde analisten hadden een handhaving van het rentetarief verwacht. (DPA/JVO/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content