‘De investering in LED is na zeven of acht jaar terugverdiend’

Bart Somers: de situatie is veranderd © Belga

Diverse steden maakten de voorbije jaren al werk van een modern en duurzaam verlichtingsbeleid, door de toepassing van geconnecteerde verlichting die van op afstand op slimme wijze beheerd kan worden. Mechelen is een van de pioniers op dat vlak. Burgemeester Bart Somers vertelt over de voordelen van deze transitie.

‘Mechelen is een historische stad, en wat we willen doen is heel veel respect opbrengen voor die geschiedenis, voor de monumenten, maar tegelijkertijd ook een innovatieve stad zijn’, zegt Bart Somers. ‘Hier moeten de 15de en 16de en de 21ste eeuw elkaar ontmoeten. En dat doe je onder meer door kwalitatieve stadsverlichting.’

Samen met Philips ontwikkelde de stad een nieuw prototype van een LED-armatuur, om de stad op een mooie manier in de belangstelling te brengen en te benadrukken dat het een ‘smart city’ wil zijn. ‘Het voordeel van LED-verlichting is dat ze een veel groter veiligheidsgevoel bij nacht creëert. Het is een ander soort verlichting, die veel helderder is en toelaat er slim mee om te gaan. Het licht kan gedimd worden, en op basis van bijvoorbeeld beweging in de straat terug versterkt worden, waardoor je zuinig met energie kunt omspringen en tegelijk de veiligheid in alle omstandigheden te garanderen.’

CO2-uitstoot doen dalen

Al meer dan tachtig burgemeesters tekenden het Europees Burgemeestersconvenant om tegen 2020 de elektriciteit met minstens 20% te reduceren. ‘Wij hebben ons ook als taak gesteld om te werken aan de vermindering van onze CO2-uitstoot en de verlichting omzetten naar LED is daar één voorbeeld van. Je zorgt ervoor dat de kwaliteit hetzelfde blijft en zelfs verbetert, terwijl je tegelijkertijd toch werkt aan de besparing van energie. Dat is belangrijk, want daardoor kan je een zware investering doen die je heel snel kunt terugverdienen. We hebben uitgerekend dat we na zeven of acht jaar die LED-verlichting kunnen terugverdienen. We hebben dus een grote winst op energieverbruik, goedkopere facturen voor de stad Mechelen, werken mee aan de CO2-doelstellingen van Europa en zorgen er tegelijk voor dat je hier in deze stad ‘s avonds in een aangename omgeving kunt rondlopen.

Ook andere steden zetten de stap naar een duurzamere verlichting. Zo kondigde de stad Deinze eind december aan dat ze wil investeren in nieuwe openbare verlichting met LED. De eerste fase van de omschakeling, die het mogelijk zal maken om gedurende bepaalde tijdstippen het licht op heel wat plaatsen tot 50% te dimmen, wordt nu ongeveer ingezet. Eerder kondigden al Eeklo, Lokeren en Sint-Genesius-Rode aan om de automatische dimfunctie in te voeren. In onder meer Brussel en het Brusselse Gewest werkt men dan weer met City Touch, een beheersysteem dat in realtime informatie geeft over het straatverlichtingsnetwerk, om defecten automatisch op te sporen en het licht van op afstand te kunnen regelen.

Barbara Vandenbussche

Partner Content