De beste aandelen volgens Dirk Thiels (KBC Asset Management) en Petercam

© belga

Als u volgend jaar niet belegt in aandelen, ontzegt u uw portefeuille het weinige rendement dat de markten nog te bieden hebben. Acht experts geven hun drie favoriete Europese aandelen en hun favoriete Belgische aandeel voor de komende maanden. Eén ding springt in het oog: 2013 wordt een heel defensief beleggingsjaar.

De beste aandelen voor 2013 volgens Dirk Thiels (KBC Asset Management)

Mikken op de opkomende markten

Europese aandelen

In de ontwikkelde landen is er een grote behoefte aan nieuwe installaties voor hernieuwbare energie en aan de vervanging van verouderde energie-infrastructuur. In de opkomende landen moeten de energiedistributienetwerken worden verbeterd en gemoderniseerd, om tegemoet te komen aan de toenemende vraag. Die evolutie speelt in het voordeel van ABB. Met haar blootstelling van 50 procent aan de opkomende markten en van 10 procent aan de Verenigde Staten is de groep slechts beperkt kwetsbaar voor de economische problemen in Europa.

De tabaksindustrie is intrinsiek aantrekkelijk, onder meer door haar sterke prijszettingsmacht, waarmee ze de daling van haar volumes kan compenseren. Imperial Tobacco beschikt over een goed gespreide productenportefeuille, van dure sigaretten tot goedkope roltabak. Ook de geografische diversificatie van het bedrijf is interessant. Het heeft zijn schulden na de overname van Altadis snel kunnen aflossen, wat betekent dat het management opnieuw eigen aandelen kan inkopen. Het aandeel van Imperial Tobacco is goedkoop, met een hoge vrije cashflow en een stevig dividendrendement.

De groep Société Générale, een vooraanstaande Franse bank, is zowel actief in retail op haar thuismarkt als in Centraal- en Oost-Europa. Die laatste regio heeft moeilijke tijden doorgemaakt, maar ze kan op lange termijn een grote troef zijn vanwege haar potentieel in het segment van de kredietverstrekking. De besparingsprogramma’s zullen in 2013 hun vruchten beginnen af te werpen. De kapitaalpositie van Société Générale ligt onder het Europese gemiddelde en is daardoor enigszins verontrustend. Maar de instelling heeft nog voldoende tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving.

Belgisch aandeel

ThromboGenics verwacht dat het op 17 januari groen licht krijgt voor de commercialisering van ocriplasmine in Europa. Als die goedkeuring er komt, stort Novartis een nieuwe mijlpaalbetaling. In januari start ThromboGenics met de commercialisering van Jetrea in de Verenigde Staten. Eén injectie van dat product kan een dure heelkundige ingreep bij bepaalde oogaandoeningen vermijden. Er bestaat een commercieel risico, maar het geneesmiddel heeft een groot omzetpotentieel. Het maakt van ThromboGenics een bedrijf dat veel liquiditeiten kan genereren. Het is ook een potentiële overnameprooi.

De beste aandelen voor 213 volgens Petercam

Kies voor de marktleiders

Europese aandelen

GEA is een Duits engineeringsbedrijf dat actief is in de procesindustrie. Het ontwikkelt koeling- en landbouwinstallaties en technologieën voor warmte-uitwisseling, warmtescheiding en procesengineering. Van de Europese kapitaalgoederenbedrijven is GEA het actiefst op de voedingsmarkt, die een stevig groeipotentieel heeft. De helft van de voedingssector is blootgesteld aan de groeilanden, waarvan 25 procent aan China en India. Door de constante stijging van de wereldbevolking, de verstedelijking en de groei van de middenklasse worden hogere kwaliteitseisen gesteld aan voeding.

Met een marktaandeel van 15,5 procent is Michelin de grootste bandenproducent ter wereld, na Bridgestone (16,2%). De groep haalt 50 procent van haar omzet uit Europa, 31 procent uit Noord-Amerika en 34 procent uit de groeilanden. 75 procent van de omzet is afkomstig van de vervangingsmarkt, die minder is blootgesteld aan de autoverkoop en een betere prijszettingsmacht heeft dan de productiemarkt voor nieuwe wagens. Naar verwachting zal de vraag naar banden op de mature markten toenemen met 1 à 2 procent per jaar en met 9 procent per jaar op de groeimarkten. De vraag naar Michelinbanden zou ook moeten stijgen door de strengere normen, onder meer voor de CO2-uitstoot.

DSM blijft vooruitgang boeken met zijn groeiplatforms, zoals die van biobrandstoffen en biomaterialen. Vanaf 2014 zullen die een aanzienlijke bijdrage aan de winst leveren. Het bedrijf heeft een stevige balans en zal zijn integratiebeleid voortzetten, met een focus op middelgrote deals.

Belgisch aandeel

Het biofarmabedrijf UCB is een van de marktleiders in de behandeling van immuunziekten en aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Meer dan 50 procent van de netto contante waarde van de groep is afkomstig van drie geneesmiddelen Cimzia, Vimpat en Neupro – die het onlangs heeft gelanceerd en waarvoor het dit decennium geen generische concurrentie ondervindt. 2012 was een overgangsjaar, doordat het patent van zijn sterproduct Keppra in 2011 afliep, maar UCB zal opnieuw groeien. De koers-winstverhouding is relatief hoog, maar de winstgevendheid moet de komende jaren aanzienlijk stijgen. Bovendien zitten er veel projecten in de pijplijn die nog niet volledig in de vooruitzichten werden opgenomen.

Partner Content