De andere miserietaks: België is kampioen in belastingdruk (OESO)

Alain Mouton
Alain Mouton Redacteur bij Trends

Een Belgische alleenstaande werknemer zonder kinderen zag vorig jaar 55,8 procent van zijn loon verdwijnen in de staatskas. In geen enkel ander geïndustrialiseerd land is de (para)fiscale druk op arbeid zo hoog.

Een Belgische alleenstaande werknemer zonder kinderen zag vorig jaar 55,8 procent van zijn loon verdwijnen in de staatskas via belastingen en sociale bijdragen. In geen enkel ander geïndustrialiseerd land is de (para)fiscale druk op arbeid zo hoog als in België.

Dat leert een recent OESO-onderzoek. België laat in fiscale druk op alleenstaanden Duitsland (49,3%), Oostenrijk (49,1%) en Hongarije (49%) achter zich.

Opvallend is wel dat het verschil tussen bruto- en nettoloon voor alleenstaanden in de Scandinavische landen 10 tot 15 procentpunt lager ligt dan in België, hoewel Zweden en Finland een hoge algemene fiscale druk hebben.

Gedaald

De gemiddelde belastingdruk voor een alleenstaande Belg zonder kinderen is in een jaar tijd wel lichtjes – van 56 naar 55,8 procent – terwijl die in de andere landen is toegenomen. Dat komt omdat de overheid het aantal belastingvoordelen en aftrekposten afbouwt.

Miserietaks

Het neemt niet weg dat in België een alleenstaande de pineut is. Maar zijn situatie krijgt minder aandacht dan de zogenoemde Vlaamse ‘miserietaks’ waar de meeste partijen van af willen. Als mensen scheiden, wordt ook hun gezamenlijke woning verdeeld. Vaak koopt de ene partner het huis van de andere over. Op die som moeten de gewezen partners belastingen betalen: vroeger 1 procent, maar sinds augustus 2012 is dat 2,5 procent. Die belasting heet verdeeltaks, maar omdat scheiden lijden is, wordt ze miserietaks genoemd.

Kinderen

Opvallend in het OESO-onderzoek is trouwens dat de fiscale druk in België fors daalt zodra men kinderen heeft: naar 36,4 procent bij twee kinderen. Al staat België ook in dat geval nog altijd op het weinig benijdenswaardige OESO-podium met de hoogste fiscale druk: alleen Griekenland en Frankrijk belasten gezinnen met twee kinderen zwaarder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content