Daling ruwe olieprijs levert bbp-groei op van 0,4 procent

20/08/10 om 09:02 - Bijgewerkt om 09:02

Bron: Trends

Van alle landen in de eurozone is België het meest gevoelig aan de schommelingen van de olieprijs. Dat blijkt voor het eerst uit een studie van de Europese Centrale Bank (ECB).

Daling ruwe olieprijs levert bbp-groei op van 0,4 procent

© belga

Dat meldt De Tijd vrijdag.

Een daling van de prijs van de ruwe olie met 10 procent verhoogt na drie jaar het Belgische bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent. Dat is de helft meer dan het gemiddelde voor de eurozone. Een prijsstijging heeft een even grote negatieve impact op de economie.

Op korte termijn is dat goed nieuws voor de Belgische economie. Sinds mei zakte de olieprijs in euro met ruim 12 procent door de vrees voor een wereldwijde groeivertraging en een lagere vraag naar olieproducten. Dat vertaalt zich in een prijsdaling aan de pomp.

Vooral de uitvoer, de werkgelegenheid en de investeringen profiteren in België meer dan in andere landen van een goedkopere ruwe olie, stelt de ECB. Maar indien de olieprijs fors zou stijgen, zou België relatief hardere klappen krijgen.

De ECB geeft geen duidelijke verklaring waarom de Belgische economie relatief gevoeliger is voor de schommelingen van de olieprijs. Hoogstwaarschijnlijk is het hoge olieverbruik van zowel de ondernemingen als de gezinnen een van de voornaamste oorzaken.

Onze partners