Crowdfunding bij deFilharmonie

24/04/14 om 11:20 - Bijgewerkt om 11:20

Bron: Trends

DeFilharmonie wil via het crowdfundingplatform Crofun 6000 euro ophalen. Met het geld wil het symfonische orkest uit Antwerpen 22 instrumenten aankopen voor het opMaatorkest. Dat is een onderdeel van het sociaal engagement en de educatieve werking van deFilharmonie.

Crowdfunding bij deFilharmonie

© Thinkstock

In het opMaatorkest krijgen Kinderen uit sociaal achtergestelde kringen de kans klassieke muziek te leren kennen en een instrument te leren bespelen. De kinderen volgen tijdens de schooluren muziekles bij muzikanten van deFilharmonie en docenten van de muziekacademie van Deurne.

Het project startte in 2012 en bereikt 89 kinderen uit de Stedelijke basisschool Omnimundo en het Sint-Eligiusinsituut in Antwerpen. In september verdubbelt het aantal muzikanten in het opMaatorkest. Om elk kind van een instrument te voorzien, start deFilharmonie de crowdfundingactie.

Intendant Hans Verbugt legt uit: "Wij financieren de opMaatwerking grotendeels uit onze eigen werkingsmiddelen. We kregen van ons publiek al een tijdje het signaal dat er interesse was om het orkest op kleinere schaal te ondersteunen. Een bijdrage voor de aankoop van instrumenten is daarop een concreet antwoord."

Vlaanderen telt een aantal platformen voor crowdfunding. Anders dan in Nederland, waar de meeste culturele initiatieven geld inzamelen via Voordekunst.nl, is er bij ons geen dominant cultureel crowdfundingkanaal. Waarom Crofun? "We wilden toch een Nederlandstalig platform", zegt Verbugt. "Crofun biedt bovendien een aantrekkelijke interface om breed te communiceren en het platform wordt ook aangeraden via het Vlaams Agentschap Ondernemen."

Lees meer over:

Onze partners