Crisis kost elke Belg 2.650 euro

13/08/11 om 10:26 - Bijgewerkt om 10:26

Bron: Trends

De forse daling van de aandelenmarkten en de vlucht naar onder meer obligaties hebben het vermogen van de Belgen met 29 miljard euro doen dalen.

Crisis kost elke Belg 2.650 euro

© Epa

Volgens de krant De Tijd kost de volatiliteit van de financiële markten de gemiddelde Belg zowat 2.650 euro.

Belgen bezitten direct en via beleggingsfondsen een portefeuille genoteerde aandelen die eind maart, de laatste officiële cijfers, iets meer dan 100 miljard euro waard was. Ze hadden volgens de Nationale Bank voor eenzelfde bedrag niet-genoteerde aandelen waarvan de waarde de beursevolutie volgt. Voorts bezaten beleggers direct en indirect voor ruim 130 miljard obligaties en ander vastrentend papier.

De waarde van de totale aandelenportefeuille daalde sinds maart met zowat 31 miljard euro. De obligatieportefeuille werd wellicht 2 miljard meer waard, omdat de koersen van de meeste obligaties lichtjes stegen. De totale minwaarde van 29 miljard vertegenwoordigt drie procent van het financieel vermogen, aldus De Tijd.

Besparingen

In een interview met de krant zegt Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank, dat ook ons land niet aan de keiharde realiteit van besparingen zal ontsnappen. De noodzakelijke afbouw van de torenhoge overheidsschulden zal de Europese burger de komende jaren diep in de portefeuille treffen. "België mag de financiële markten vooral geen nieuwe excuses bezorgen om ons land onder vuur te nemen", luidt het.

Volgens Coene kunnen alleen besparingen de markten kalmeren. "De lidstaten moeten het vertrouwen van de markten in de duurzame gezondheid van hun overheidsfinanciën zo snel mogelijk herstellen. Anders zal deze crisis blijven doorzeuren of zelfs nog erger worden." (Belga)

Lees meer over:

Onze partners