Chinese staatsbedrijven moeten groter deel van hun winst afstaan

© belga

De Chinese regering heeft aan zijn belangrijkste staatsbedrijven opgedragen om een groter deel van hun winst aan de schatkist te schenken.

Op die manier kan de staat meer middelen vrijmaken voor onder meer onderwijs, gezondheidszorg en defensie.

Onder de betrokken bedrijven bevinden zich onder meer China Mobile, de mobiele operator met het grootste aantal abonnees ter wereld, en de raffinaderij Sinopec, de grootste van Azië.

Volgens de mededeling die het ministerie van Financiën donderdag had verspreid, moeten de staatsbedrijven in de tabakssector, telecommunicatie en energiesector vanaf volgend jaar 15 procent van hun winst na belasting aan de overheid afstaan. Vandaag is dat nog 10 procent.

De ondernemingen in de bouw-, staal- en transportsector zien hun bijdrage verhoogd van 5 naar 10 procent. Van de producenten van wapens en zware machines wordt verwacht dat ze 5 procent van hun winst afstaan.

Met deze maatregel wil de Chinese regering onder meer de kloof tussen de publieke en private sector verkleinen. Peking krijgt wel eens het verwijt dat het de grote staatsbedrijven te veel zou bevoordelen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content