Chinese economie verslapt snel

03/09/12 om 09:10 - Bijgewerkt om 09:10

Bron: Trends

De bedrijvigheid in de Chinese industrie is in augustus verder afgenomen, zo blijkt uit twee gepubliceerde onderzoeksrapporten die suggereren dat de op een na grootste economie van de wereld sneller dan verwacht afkoelt.

Chinese economie verslapt snel

© AFP

De zogenaamde inkoopmanagersindex van de Britse bank HSBC kwam in de definitieve versie uit op 47,6, de laagste stand sinds maart 2009. Een stand onder 50 duidt op krimp, een cijfer daarboven op groei. In juli stond de index op 49,3.

De deelindex voor nieuwe orders daalde ook tot de laagste stand sinds maart 2009.

Het rapport van HSBC volgde op officiële cijfers uit Peking. De inkoopmanagersindex van de Chinese overheid kwam in augustus uit op 49,2, tegen 50,1 in juli. Het is de negende daling op rij en volgens Peking de eerste keer sinds november vorig jaar dat de graadmeter onder 50 stond.

De deelindex voor nieuwe orders daalde voor de vierde achtereenvolgende maand en kwam uit op 48,7.

Economie verslapt De inkoopmanagersindex is de belangrijkste graadmeter van de productieactiviteit. Volgens analisten lijdt de Chinese economie onder een terugval van de mondiale en binnenlandse vraag.

De Chinese economische groei zakte in het tweede kwartaal al tot 7,6 procent. Dat is het slechtste groeipercentage in drie jaar, hoewel geen enkel Europees land daaraan kan tippen. (ANP/KVDA)

Lees meer over:

Onze partners