‘China zal ons deze keer niet redden’

© Image Globe

Het zal eerst erger worden voor het beter gaat. Geert Noels legt zijn tweet voor Trends in magazineformaat uit.

Geert Noels, medestichter, partner en hoofdeconoom van de vermogensbeheerder en -adviseur Econopolis, trekt bij onze begroeting meteen de parallel tussen het weer en de economische vooruitzichten. Een vergelijking die kan tellen, want hij had zich de hele dag al door hondenweer moeten ploegen.

“Ik denk dat 2012 een zeer, zeer moeilijk jaar wordt”, zegt Geert Noels. “Gelukkig zijn we al wat gewoon, maar de echte systemische verandering moeten we nog over ons heen krijgen. Het eurosysteem bijvoorbeeld is nog niet gered, en intussen nemen de verdovende maatregelen in omvang toe. Mensen zullen zeggen dat ik een pessimist ben. Dat is niet waar. Uiteindelijk zullen we een beter systeem krijgen, maar we moeten er wel eerst van overtuigd raken dat het anders moet. Het heeft geen zin meer om onze vinger in het gaatje in de dijk te steken. We moeten een nieuwe dijk bouwen.”

TRENDS. De westerse economie heeft de voorbije 20 jaar een overmatige schuldenlast opgebouwd. In 2007 en 2008 is dat gekanteld en startte de schuldafbouw. Hoeveel pijn zal dat proces van schuldafbouw ons doen de volgende jaren?
GEERT NOELS. “We zitten in uncharted territory. Dat komt niet goed met eens een keer te blazen. Er zijn geen honderd oplossingen voor een schuldenprobleem. Het kwijtschelden van schulden is een optie, op voorwaarde dat je dat gecoördineerd en ordentelijk kan doen, en dat zal zeker voor een stuk moeten gebeuren. Schulden afbouwen gaat gepaard met het gevaar van deflatie. Toch worden de voordelen van dalende prijzen niet bekeken. Er zijn periodes geweest waarin deflatie de spanning geleidelijk heeft verminderd, bijvoorbeeld in de huizenmarkt. Deflatie geeft de toekomstige generatie de kans goedkoper een huis te verwerven. De stress voor een jong gezin om een huis te verwerven, is onhoudbaar geworden. Als die generatie dan nog mee de belangen van de vorige generaties met hun pensioenen moeten verdedigen… Het virtuele kapitaal dat we nu via pensioenrechten voor de ambtenaren gegarandeerd hebben, bedraagt gemiddeld 650.000 euro per ambtenaar. We hebben met andere woorden elke iedere ambtenaar 2,5 huizen beloofd. We moeten dus nadenken of deflatie, het terugdringen van prijzen van een aantal zaken, ook niet een deel van de oplossing is.

“Ook in Duitsland heeft de bevolking veel moeten accepteren, terwijl het elders in Europa fiësta was. En nu dat feest voorbij is, kunnen die landen de factuur niet meer betalen. Als je dat allemaal toelaat, krijg je de mensen niet meer gemotiveerd om een model verder te zetten. Dan ontwricht je de maatschappij.”

Hoe erg wordt de recessie in 2012? NOELS. “We zitten nu in een milde recessie, en die zal nog wat uitdiepen. We moeten leren aanvaarden dat een recessie een natuurlijk fenomeen is, en dat ons systeem helemaal ontwricht geraakt als we dat elke keer met alle mogelijke middelen bestrijden. Behalve met de bekende problemen die niet opgelost zijn, zoals de eurocrisis, moeten we ook rekening houden met de nog onbekende risicofactoren. Voor mij is het grote risico van 2012 de Chinese economie. Het Chinese groeimodel is niet houdbaar. Een aantal betrouwbare indicatoren toont aan dat de Chinese economie vooruitloopt _ eerst in het herstel, maar nu ook in de neergang. China is in recessie, met mogelijk gevolgen voor de stabiliteit van het Chinese banksysteem. En dan krijgen we sociale spanningen, en mogelijk een nieuw Tienanmen. Dat is niet uit te sluiten. China zal in 2012 beslissend zijn voor de wereldconjunctuur, en ik zie China niet als een motor. Ze zullen ons deze keer niet redden, zoals ze in 2009 hebben gedaan. Ze zullen dat proberen, maar ze zijn te laat om 2012 te redden. De Chinese vertraging kan wel de druk verlichten op het milieu en de grondstoffenmarkten. Ook krijgen de VS en Europa wat kansen om industrie terug naar hier te krijgen.” (DK) Een uitgebreider interview met Geert Noels kan u deze week in Trends lezen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content