China knipt opnieuw in rente

25/08/15 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:46

De Chinese centrale bank heeft dinsdag, voor de vijfde maal sinds november, de rente in China verlaagd. Een poging om de zwakkere economische groei in het land te ondersteunen.

China knipt opnieuw in rente

© reuters

De Chinese centrale bank verlaagt vanaf woensdag het belangrijkste rentetarief in 's werelds op een na grootste economie met 25 basispunten tot 4,6 procent.

Ook de depositorente wordt verlaagd, met 25 basispunten tot 1,75 procent. Bovendien werden de kapitaaleisen voor banken versoepeld, zodat zij makkelijker geld kunnen uitlenen. Ook het bedrijfsleven moet baat hebben bij een renteverlaging, omdat die het mogelijk maakt zich makkelijker te financieren.

De renteknip volgt op de devaluatie van de yuan twee weken geleden, waarmee Peking heeft geprobeerd om via de waardevermindering van de munt de Chinese export en economie aan te zwengelen.

Zorgen over de Chinese economie brachten de afgelopen dagen forse verliezen op aandelenbeurzen in Europa, de Verenigde Staten en Azië mee.

De aandelenmarkten in China kelderden dinsdag opnieuw, waardoor het samengestelde verlies van maandag en dinsdag 15 procent bedraagt.

(Reuters/BO)

Lees meer over:

Onze partners