China kleurt Europese beurzen rood

© reuters

De Chinese centrale bank heeft voor behoorlijk wat onrust op de Europese beursvloer gezorgd.

De Chinese centrale bank heeft voor behoorlijk wat onrust op de Europese beursvloer gezorgd.

De onrust was een gevolg van de toenemende vrees voor een harde landing van de Chinese economie. Die negatieve toon werd eerder op de dag al gezet in Azië, waar de beurs van Shanghai 4,58 procent moest prijsgeven. In Japan zag de Nikkei-index 1,26 procent wegsmelten.

Zorgen om China dus, nadat de Chinese centrale bank liet verstaan niet bereid te zijn om extra geld in het systeem te pompen en op die manier de rente kunstmatig laag te houden. Dat betekent dat lenen duurder wordt, waardoor tal van investeringen die speculatief met goedkoop geld geleend werden in de gevarenzone terechtkomen.

Na de wereldwijde financiële crisis van 2008-2009 lanceerde China een aantal monetaire stimuli in een poging om de economische groei aan te zwengelen, maar begon daarna te vrezen dat er te veel ‘goedkoop geld’ in het financiële systeem was binnengesijpeld.

Nadat de Wereldbank de groeiprognoses voor China dit jaar van 8,4 procent naar 7,7 procent bijstelde, hielden de markten er rekening mee dat de regering de economische stimilusmaatregelen zou opkrikken. Door de recente verklaringen van de Chinese centrale bank die op het tegendeel wijzen, mochten de beleggers die verwachtingen opbergen. Met de gekende reactie van de aandelenmarkten tot gevolg.

De rode Chinese golf stroomde maandag als vanzelfsprekend ook de Europese beurzen binnen. De Bel20 – sterindex op Euronext Brussel – moest maandag 2,33 procent prijsgeven tot 2.453,11 punten. Alle twintig steraandelen leden verlies, maar KBC, Delhaize en Colruyt kregen de raakste klappen. De financiële groep zag zijn koers 4,82 procent wegsmelten tot 27,37 euro. Delhaize zakte 4,55 procent lager tot 44,86 euro, en de concurrent uit Halle 2,92 procent tot 37,34 euro.

Ook elders in Europa kleurde China de indexen rood. Euronext Parijs verloor 1,71 procent, Amsterdam -1,60 procent. In Frankfurt, Londen, Madrid en Milaan ging er respectievelijk 1,24, 1,42, 1,91 en 0,93 procent verloren. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content