Cheque op sterven na dood

13/09/10 om 14:13 - Bijgewerkt om 14:13

Bron: Trends

In de Europese Unie wordt de cheque als betaalmiddel stilaan een curiosum. Behalve in Frankrijk dan. Dat blijkt uit statistieken van de Europese Centrale Bank (ECB).

Cheque op sterven na dood

© belga

Betalingen per cheque zijn sinds de opmars van de kredietkaart stilaan een zeldzaamheid geworden in Europa. In ons land worden minder dan vier financiële transacties op de tienduizend per cheque verricht. In de volledige Europese Unie (EU) is "het aantal transacties per cheque verminderd met meer dan 7,5 procent in 2009", luidt het in een communiqué van de ECB.

Behalve in België, waar er omgerekend 0,35 op 10.000 transacties per cheque gebeuren, is dat in Duitsland, Zweden en de Oost- Europese landen met minder dan een transactie op de duizend ook een uitzondering gebleken. In Malta wordt wel nog 38,8 procent van de transacties per cheque verricht, in Cyprus 27,4 procent en ook in ons buurland in Frankrijk bedraagt het aantal transacties per cheque nog 19,1 procent.

De betaalkaart raakt daarentegen steeds meer ingeburgerd met in 2009 een toename van het aantal transacties met 6,8 procent. In totaal waren er in de Europese Unie 726 miljoen betaalkaarten in circulatie, wat overeenkomt met 1,45 betaalkaart per Europeaan.

Lees meer over:

Onze partners