Botsing tussen New B en Nationale Bank

© Belga
Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De Nationale Bank van België uitte op 24 december ernstige twijfels over de aankomende lagekostenbank New B – zonder de details van het businessplan te kennen, klaagt de leiding van New B aan. Daardoor kon New B de geplande broodnodige kapitaalronde nog niet starten.

Op de algemene vergadering in Bozar, vlak naast de hoofdzetel van BNP Paribas Fortis, keurde 99% van de 461aanwezige gewone coöperanten het budget van 7,67 miljoen euro voor New B in 2014 goed. Dat budget veronderstelt een kapitaalronde die nog deze maand moet starten. Onder de 35 organisaties die New B steunen was er 1 onthouding.

New B is de afgelopen zes maanden doorgekomen met een budget van amper 695.000 euro. Dat is opgebracht door de 43.896 coöperanten die vorig jaar intekenden op een B-aandeel van 20 euro van New B en door organisaties zoals 11.11.11, Greenpeace of de Scouts, die 2000 euro stortten voor een A-aandeel. Er waren ook subsidies voor een aantal studies die New B ondernam.

Prospectus heeft achterstand

Omdat New B een beroep wil doen op het publieke spaarwezen heeft de aspirant-bank in september een prospectus ingediend bij toezichthouder FSMA. Dat plan loopt vertraging op omdat de Nationale Bank van België, die een banklicentie moet geven aan New B, ernstige twijfels heeft over het business plan. De NBB schreef daarover op 24 december een brief aan het management van New B – en aan de FSMA. Zij zegt dat het businessplan gebaseerd is op te “optimistische” veronderstellingen.

Voor voorzitter Bernard Bayot en vice-voorzitter Marc Bontemps van New B was het geen kerstgeschenk. Zij vertelden de algemene vergadering dat de NBB de brief had geschreven zonder de details van het bedrijfsplan van New B te hebben gezien. “Wij hebben informele gesprekken gehad met de NBB, zonder hen de onderliggende berekeningen uit ons business plan te geven”.

Het gevolg is wel dat de voorziene kapitaalronde van New B nog niet is kunnen starten. “Dit is een groot probleem”, stelde Marc Bontemps. Volgens Bontemps en Bayot gaf de NBB niet thuis voor een gesprek in de laatste weken van 2013, maar was er ondertussen wel een ontmoeting geweest met gouverneur Luc Coene. Zij maken zich sterk dat de kapitaalwerving toch nog deze maand kan starten.

Er is nog niet bekendgemaakt hoeveel bijkomend kapitaal New B zal vragen van zijn coöperanten. Zeker is dat het bedrag per individuele partij wordt geplafonneerd. Er zijn ook gesprekken met institutionele investeerders over een participatie via C-aandelen. Niemand heeft zich echter al concreet gemeld, zei Marc Bontemps. Het management spelde klaar en duidelijk uit dat New B een risicovol project is en dat intekenaars inderdaad hun hele kapitaalinleg riskeren. Bij New B is onder meer Fernand Wyckmans van LBC-NVK bestuurder.

Transparantie staat hoog in de 12-waarden-identiteitskaart van New B, die door de B-coöperanten met 99 procent is goedgekeurd.

“Wij hebben geen schulden”

Het management van New B nam de Tijd op de korrel die op 21 december in een breedvoerig artikel had geschreven dat “momenteel de schulden van New B indrukwekkender ogen dan het bijeengehaalde kapitaal” en adviseerde om het project op te doeken. “Wij hebben geen schulden. De journalist heeft zich op niets gebaseerd. Het is een nonsens verhaal”, zei Marc Bontemps keihard tegen de 560 aanwezigen. Volgens hem heeft New B maar twee soorten schulden: courante facturen zoals voor elektriciteit, die nog niet vervallen zijn en voorschotten op goedgekeurde overheidssubsidies, die nog niet zijn gestort.

De twee kregen de lachers op hun hand toen ze zeiden dat ze wel degelijk hoopten, zoals de Tijd schreef, over afzienbare tijd “vele miljoenen” schulden te hebben. “Over vijf jaar hopen we 1,7 miljard euro schulden te hebben. Depositos in een bank zijn schulden”, zette adviseur Dirk Coeckelbergh van New B de puntjes op de i.

New B wordt een radicale lagekostenbank met eenvoudige producten en zonder lokale kantoren. Alles zal via internet lopen, behalve het afsluiten van kredieten. Daarvoor zullen verkopers bij de klant aan huis komen. De bank zal werken volgens collectieve arbeidsovereenkomst van de spaarbanken, maar zonder individuele bonussen en tal van andere gebruikelijke voordelen.

New B is officieel 196 dagen bezig en hoopt dit jaar vooral zijn banklicentie verwerven.

Het bedrijf wil het jaar doorkomen met een budget van 7,67 miljoen euro, waarvan een groot deel voor IT-systemen. De onderhandelingen met een shortlist van leveranciers zijn al bezig. New B zal dit jaar 10,25 eigen en 6 externe voltijdsequivalenten tellen, plus juridische adviseurs en auditors. De auditors komen uit de ‘Big Four’ – Deloitte, PwC, KPMG of Ernst & Young -, gewoon omdat niemand in België al een banklicentie heeft aangevraagd zonder iemand van de Big Four, zei Dirk Coeckelbergh.

Afgemeten aan het applaus bij de stemming over het budget en de voorstelling van de medewerkers, zit het New B-project op rozen. Ook al is de bodem van de kas in zicht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content