BNP Paribas in de VS veroordeeld voor oplichting

© reuters

het Franse BNP Paribas is in de VS veroordeeld tot een boete van 80 miljoen dollar. De bank had bewust oplichting met publieke steun gefaciliteerd, oordeelde de rechtbank.

Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. Een rechter in Houston ging akkoord met een akkoord tussen de bank en het ministerie waarbij BNP Paribas de boete aanvaardt om het dossier af te sluiten.

Fictieve transacties

In een mededeling zegt Justitie dat BNP tussen 1998 en 2005 heeft deelgenomen aan fraude met als doel betalingsgaranties van het VS-ministerie van Landbouw voor Amerikaanse exportbedrijven te verduisteren. De Amerikaanse en Mexicaanse filialen van een en hetzelfde bedrijf hadden illegaal kredietgaranties gekregen voor onderlinge transacties. “In sommige gevallen bestonden de transacties zelfs niet”, luidt het.

BNP Paribas “aanvaardde die betalingsgaranties te transfereren, terwijl het wist dat de export- en importbedrijven daar geen recht op hadden”, gaat de mededeling voort. En toen het Mexicaanse importbedrijf in 2005 zei niet in staat te zijn 78 miljoen dollar te betalen aan het exportbedrijf, verkreeg BNP Paribas van het ministerie van Landbouw de terugbetaling van de “benadeelde” partij.

Smeergeld

Justitie herinnert eraan dat een gewezen topman van de afdeling grondstoffen van BNP Paribas in de Verenigde Staten, Jerry Cruz, smeergeld had aanvaard om een oogje dicht te doen voor de oplichting. Cruz pleitte in januari 2012 schuldig aan deelname aan bank- en postfraude en witwassen.

Recent nog kreeg de Franse bank een boete van 8,9 miljard dollar omdat ze de Amerikaanse embargos tegen Soedan, Cuba en Iran met de voeten had getreden. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content