‘BNP Paribas en Amerikaans gerecht dicht bij akkoord over boete 8 à 9 miljard dollar’

© Belga

BNP Paribas en het gerecht in de VS zouden dicht bij een akkoord zitten over de betaling van de monsterboete (8 à 9 miljard dollar) voor de bank.

BNP Paribas en het gerecht in de VS zitten dicht bij een akkoord over de betaling van de monsterboete voor de bank, zo meldt de Amerikaanse krant Wall Street Journal. Volgens het dagblad zal BNP een boete van 8 tot 9 miljard dollar moeten betalen.

De Franse bank wordt ervan beschuldig tussen 2002 en 2009 een Amerikaans embargo tegen Iran, Cuba en Soedan te hebben geschonden. Aanvankelijk leek BNP Paribas daardoor een boete van 10 miljard dollar te moeten ophoesten.

Maar volgens het akkoord dat nu op tafel ligt, wordt dat bedrag dus enigszins naar beneden bijgesteld. De bank zou daarnaast nog enkele andere sancties aanvaarden, zoals een tijdelijk verbod om transacties in dollars uit te voeren.

Bovendien zou het akkoord ook voorzien dat een dertigtal medewerkers van BNP Paribas, die verantwoordelijk geacht worden voor het doorbreken van het embargo, de bank moeten verlaten. De meeste van die verantwoordelijken zijn ondertussen al zelf opgestapt.

Het bericht in Wall Street Journal wordt nog niet bevestigd door de bank. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content