Bloedrode maandag voor financials

05/09/11 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

Bron: Trends

Maandag worden op de Europese beursvloer bij de bankaandelen verliezen genoteerd die oplopen tot 8 procent.

Bloedrode maandag voor financials

© belga

De Dax op de beurs van Frankfurt zakte maandag met 5,28 procent tot zijn laagste peil in meer dan twee jaar. In Amsterdam zakte de AEX 4,2 procent lager tot 274,45 punten. De beurs van Parijs verloor 4,73 procent onder de grens van 3.000 punten en de index in Londen moest 3,58 procent inleveren als gevolg van de slechte prestaties van de banken. Ook Milaan (-4,83 procent), Madrid (-4,69 procent) en Zürich (-4,04 procent) kleurden bloedrood.

Euronext Brussel

Op Euronext Brussel sluit de Bel20 af met een verlies van -4,6 procent tot 2.117 punten. Bank-verzekeraar KBC krijgt een dreun van 8,6 procent, maar ook verzekeraar Ageas noteert ruim 8 procent lager. Dexia slikt een verlies van 4,8 procent. Ook de industrie kijkt met Solvay, Nyrstar en Bekaert tegen zware verliezen aan. Geen enkele van de 20 Brusselse steraandelen doet het beter dan de slotkoers van vrijdag.

Elders in Europa zijn het eveneens de financials die het grootste verlies lijden, zoals Deutsche Bank (-8 procent), ING (-8,5 procent) en Unicredit (-5,3 procent).

Ackermann

Beleggers reageren bevreesd op een mogelijke recessie in de VS, een toename van de Europese schuldencrisis, en ook de verkiezingsnederlaag van de partij van de Duits kanselier Angela Merkel speelt de financiële markten parten. Daar komt nog het bericht bij dat Italië zijn besparingsdrift gaat matigen, en een nieuw rampenscenario (voor de Europese banken) dat werd voorgesteld door niemand minder dan Josef Ackermann, topman bij Deutsche Bank.

Wall Street

Maandag blijft Wall Street gesloten als gevolg van een officiële feestdag, met name de Dag van de Arbeid (Labor Day). Afgelopen vrijdag raakte bekend dat de Amerikaanse arbeidsmarkt blijft wankelen, waardoor de Dow Jones 2,20 procent verloor en de technologiebeurs Nasdaq een verlies van 2,58 procent optekende.

Goud

Nadat de opmars van het goudprijs de voorbije twee weken gestuit bleek, rondt de prijs van het edelmetaal maandag opnieuw de kaap van 1.900 dollar tot 1.903 dollar per ounce. Dat is dicht bij het record van 1.913,50 dollar, dat dateert van 23 augustus.

(belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners