Binnen 25 jaar 63 procent kans op zware aardbeving aan westkust VS

14/03/11 om 13:05 - Bijgewerkt om 13:05

Bron: Trends

De kans is groot dat Californië de komende kwarteeuw getroffen wordt door een aardbeving die in omvang in de buurt komt van de ramp die Japan heeft geteisterd, zo voorspelt de Leuvense geoloog Manuel Sintubin.

Binnen 25 jaar 63 procent kans op zware aardbeving aan westkust VS

© Creative Commons Wikipedia

Met de VS zou dan opnieuw een economische grootmacht rekening moeten houden met een zware natuurramp. Californië op zich is al de achtste grootste economie ter wereld. De staat ligt net als Japan aan de Ring van Vuur (Ring of Fire).

Dat is een ringvormig gebied rondom de Grote Oceaan dat bekend staat om het veelvuldig optreden van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen, veroorzaakt door diverse bewegingszones van tektonische platen in de regio. Het voorbije jaar hebben zich aardbevingen voorgedaan in Chili en Nieuw-Zeeland en die liggen ook aan de Ring van Vuur.

In Californië wachten ze al jaren bang af voor 'The Big One' een aardbeving annex tsunami van de amplitude zoals Japan ze vorige week heeft meegemaakt. Komt die er straks aan? "Onderzoek heeft uitgewezen dat er 63 procent kans is dat er de komende 25 jaar zich een zware aardbeving voordoet op de Haywardbreuklijn, dat is aan de San Francisco Bay Area. Het zou gaan om een schok van 6,7 of meer op de schaal van Richter."

De Bay Area is een agglomeratie van meer dan 7 miljoen inwoners en omvat steden als San José en San Francisco.

Sintobin: "Men is zich daar al een hele tijd op zo'n aardbeving aan het voorbereiden. Maar wanneer die precies komt, kan je niet voorspellen. Als geologen proberen wij seismische cycli in kaart te brengen. Na een aardbeving start een nieuwe seismische cyclus, waarbij spanning tussen tektonische platen wordt opgebouwd, en er zich aan het einde van die cyclus een nieuwe aardbeving kan voordoen.

Kan, want er is geen zekerheid. Zo zit de Andreas-breuklijn (die van San Francisco tot aan Los Angeles loopt) in Californië al sinds de jaren '80-'90 aan het einde van die cyclus maar ondertussen heeft de verwachte grote aardbeving er zich nog niet voorgedaan."

A.M.

Lees meer over:

Onze partners