Beurzen tobben over Amerikaans jobrapport

. © REUTERS

De onzekerheid over de timing van de eerste Amerikaanse renteverhoging blijft aanhouden. De voorbije maand zijn minder nieuwe jobs gecreëerd dan gedacht, maar de werkloosheid daalde wel naar een nieuw dieptepunt.

Het blijft dus gissen voor beleggers of de Amerikaanse centrale bank haar rente nog deze maand optrekt of niet. Ook enkele zwakke economische data over de Europese economie wogen op het sentiment. De verliezen van de Europese aandelenmarkten liepen in de loop van de dag op tot 3 procent. De Bel-20-index wist het verlies uiteindelijk te beperken tot 1,63 procent. De sterkste dalers in de Belgische sterindex waren Engie (-2,91%) en Bekaert (-2,95%).

Aedifica (-2,01%) zag de huurinkomsten in het voorbije boekjaar 2014-2015 met 23 procent stijgen naar 49,9 miljoen euro. De nettowinst per aandeel steeg van 2,05 naar 2,39 euro. Eerder bevestigde de residentiële vastgoedvennootschap dat ze een dividend van 2 euro per aandeel zal uitkeren. Dit jaar mikt Aedifica op een verdere stijging van de huurinkomsten naar 59 miljoen euro en stelt het een dividend van 2,05 euro per aandeel voorop. Aedifica heeft plannen om zijn vastgoedportefeuille in Duitsland verder op te trekken naar 250 miljoen euro. Het patrimonium van Aedifica bestaat voor 71 procent uit seniorenhuisvesting, voor 22 procent uit appartementen en voor 7 procent uit hotels en diversen.

Zetes (+7,38%) spurt naar een recordkoers na goede halfjaarresultaten. De producent van identificatietechnologie zag de bruto bedrijfswinst in de eerste jaarhelft meer dan verdubbelen tot 8,1 miljoen euro. De omzet klokte 8 procent hoger af op 128,3 miljoen euro. De divisie Goods ID – identificatietechnologie voor goederen – boekte 15 procent meer omzet dankzij enkele grote projecten, waaronder de levering van mobiele scanners aan de Zwitserse post. De groei is ook deels te danken aan de zwakke euro. Zetes verwacht voor het hele jaar recordcijfers.

Mithra (-0,73%) publiceerde de eerste bedrijfsresultaten sinds zijn beursgang eind juni. Het farmabedrijf boekte in de eerste jaarhelft een nettoverlies van 6,3 miljoen euro. Dat is vier keer zoveel als in dezelfde periode een jaar eerder. De bruto bedrijfswinst daalde met 16,5 procent naar 3,6 miljoen euro. Mithra, dat inzet op contraceptie en menopauzebehandelingen, doet volop overnames om zijn positie in die segmenten te versterken. Voorlopig zit het bedrijf nog op een comfortabele cashpositie om de verliezen op te vangen. Inclusief de opbrengst van de beursgang bedraagt deze meer dan 100 miljoen euro.

Maandag vallen er bitter weinig cijfers te rapen voor beleggers, behalve dan de Duitse industriële productie en de Britse huizenprijzen. Het is wachten tot eind volgende week op nog enkele Belgische bedrijfsresultaten (Sofina en Biocartis).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content