Beurzen fors omhoog door Europees reddingsplan, Bel20 piekt ruim 9 procent hoger

© Epa

De Europese beurzen zijn maandag fors de hoogte in geschoten na de bekendmaking van het Europese reddingsplan voor noodlijdende eurolanden. De Bel20 noteerde 9,37 procent hoger.

De Bel-20 stond omstreeks 9.40u meer dan zeven procent op winst. Alle aandelen stonden in het groen, met uitschieters voor de financiële instellingen. Tegen het middaguur noteerde de sterindex 8 procent hoger. Omstreeks 17 uur boekte de Bel-20 al bijna 9 procent winst. Na de slotbel kon de Bel20 met een winst van 9,37 procent zelfs terugblikken op de op drie na beste dagprestatie ooit. De Bel20 klokte af op 2.511,98 punten, of ruim 200 punten hoger dan bij de afsluiten vrijdag (2.296,81 punten).

Vooral de bankaandelen hebben maandag indruk gemaakt. Op kop staat Ageas (ex-Fortis) met bijna 30 procent winst. Dexia noteert meer dan 17 procent in het groen en KBC ruim 22 procent. Behalve de financials maakte ook Bekaert met 10 procent een opmerkelijke sprong.

Elders in EuropaOok elders in Europa heerste euforie. De belangrijkste index op de beurs van Parijs sloot maandag af met een winst van 9,66 procent, het op twee na beste resultaat in de geschiedenis van de index. In Frankfurt klokte de Dax af met een winst van 5,30 procent, tot 6.017,91 punten. Frankfurt kan dankzij de grootste stijging in dertien maanden in één klap het verlies van de afgelopen week goedmaken.De AEX-index in Amsterdam eindigde 7,33 procent hoger en de Footsie-100 op de beurs van Londen sloot de dag af met een winst van 5,16 procent. Ook in Zuid-Europa vielen spectaculaire winsten op te tekenen. De belangrijkste index op de beurs van Madrid won 14,43 procent en in Milaan werd +11,28 procent opgetekend. Lissabon deed het 10,73 procent
beter.

Wall StreetOok in New York wordt het Europese reddingsplan goed ontvangen. Kort na opening noteert de Dow Jones-index op Wall Street zowat 4 procent hoger. De Nasdaq en de S&P 500 maken een gelijkaardige sprong hoger. De beurs van Tokio sloot maandag 1,6 procent hoger, die van Hongkong 1,3 procent en die van Sydney 2,4 procent.

RenteIn een reactie op het Europese hulpplan ging de langetermijnrente op Griekse obligaties maandag fors lager. In de voormiddag halveerde de Griekse tienjaarrente bijna tot 6,573 procent, wat overeenstemt met een daling met 560 basispunten tegenover de 12,17 procent van vrijdagavond. Vrijdag piekte de rente voor Griekse obligaties op 10 jaar zelfs even op 12,65 procent, een nieuw record.

Euro
De koers van de euro heeft zich maandagochtend gestabiliseerd boven de grens van 1,29 dollar. Donderdag was de euro, na een pijlsnelle koersval op Wall Street, naar 1,25 dollar gezonken.

De koers van de olie ging maandagochtend na het nieuws over het reddingsplan duidelijk omhoog. Een vat olie van de Amerikaanse referentiesoort WTI steeg tijdens de Aziatische handel naar 77,17 dollar: 2,06 dollar meer dan de slotkoers van vrijdag.

De euforie rond het hulpplan heeft er wel voor gezorgd dat de opmars van de goudprijs werd afgeblokt. De goudprijs zakte maandag naar 1.190 dollar, wat nog steeds een hoog niveau is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content