Beurswaakhond VS neemt ratingbureaus onder vuur

01/10/11 om 17:20 - Bijgewerkt om 17:20

Bron: Trends

De Amerikaanse beurswaakhond SEC uit in een rapport zware kritiek op de werking van de ratingagentschappen als Standard & Poor's, Moody's en Fitch.

Beurswaakhond VS neemt ratingbureaus onder vuur

© EPA

De Amerikaanse beurswaakhond SEC uit in een rapport zware kritiek op de werking van de ratingagentschappen als Standard & Poor's, Moody's en Fitch. De SEC stelt zich onder meer vragen bij de accuraatheid van hun berekeningen en ontdekte "fouten".

De ratingagentschappen staan in voor het evalueren van de kredietwaardigheid van bedrijven, maar ook van landen. Ze plakken een score op het schuldpapier dat wordt uitgegeven, wat een zware invloed heeft op de rente.

Sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008, kwamen zowel banken als overheden in de problemen door de afwaardering van hun kredietwaardigheid. De kritiek op de ratingbureaus nam toe, maar voorlopig doen zij voort want er is geen alternatief.

Rapport

Ook de Securities and Exchange Commission (SEC) haalt in een rapport nu zwaar uit naar Moody's en co. Zowel de methodiek die ze hanteren om de kredietwaardigheid te bepalen, als de interne controle en het vermijden van belangenconflicten krijgen ervan langs.

Zo bijvoorbeeld evalueren ratingagentschappen de producten van banken, waar ze tegelijkertijd zelf een belang in hebben. De SEC zegt te verwachten dat de agentschappen de kritiek ernstig nemen. (Belga/KVDA)

Onze partners