Beste Belgische aandelenfonds op een jaar

Beleggen in financiële aandelen, daar zijn de beheerders van het fonds KBC Equity Fund – Flanders niet bang van. De prestatie van de portefeuille in 2013 geeft hen voorlopig gelijk.

In vergelijking met onze concurrenten beleggen wij meer in kleine en middelgrote kapitalisaties. We volgen ook een buy-and-holdstrategie met een focus op de lange termijn”, verklaart Bart Daenekindt het succes van zijn fonds KBC Equity Fund – Flanders, dat belegt in aandelen ‘met een Vlaams karakter’. “Bovendien is de portefeuille volledig belegd in aandelen, zodat onze cashpositie vaak beperkt is. Gezien het gewicht van AB InBev en GDF Suez in de Bel-20-index, zijn we vanzelf onderwogen in die twee waarden.

Het gewicht van AB InBev in de portefeuille komt dicht bij het wettelijk toegestane maximum van 10 procent. Voor de rest vormen wettelijke beperkingen niet echt een obstakel bij het beheer van het fonds.”

Wat zijn uw favoriete kleine en middelgrote kapitalisaties?

Bart Daenekindt: “In de eerste helft van 2013 hebben we een deel van onze goede prestaties gehaald met waarden zoals Lotus Bakeries, Recticel en Miko. Momenteel hebben we een positie in Melexis, waarmee we inzetten op de autosector. Exmar, Econocom en bedrijven in de gezondheidszorgsector – zoals UCB, Arseus, Galapagos en Ablynx – zijn eveneens goed vertegenwoordigd in de portefeuille.”

U kent ook veel gewicht toe aan financiële waarden. Is dat wel voorzichtig?

Bart Daenekindt: “Ons rendement in 2013 hebben we te danken aan enerzijds kleine en middelgrote kapitalisaties, en anderzijds aan onze sterke blootstelling aan de financiële sector. We waren veel voorzichtiger met bedrijven zoals Solvay of GDF Suez. We blijven overwogen in financials, omdat de waarderingsratio’s redelijk blijven en omdat die groepen de komende maanden wellicht beter blijven presteren dan de markt.”

Wat mogen we verwachten in 2014 na het topjaar 2013?

Bart Daenekindt: “2013 was een goed jaar, doordat aandelen aantrekkelijk gewaardeerd waren, en we erin geslaagd zijn om valkuilen zoals Mobistar of Nyrstar te vermijden. Vandaag zijn we voorzichtiger, omdat het moeilijk wordt de prestatie van vorig jaar te evenaren. Onlangs zijn we teruggekeerd naar enkele industriële waarden, zoals Umicore, waarvan de koersen tot een aantrekkelijk niveau waren teruggevallen.”

Is het dividendrendement van een aandeel voor u belangrijk?

Bart Daenekindt: “Meer dan het dividend interesseert de beschikbare cashflow ons, en de capaciteit van een bedrijf om zijn cashflow te verhogen. Die dient om te investeren, om eigen aandelen in te kopen en ook om dividenden uit te keren. Op dit moment waarderen we bijvoorbeeld Kinepolis om die reden. Het dividend is soms bedrieglijk, zoals bij de telecomwaarden. Daarover zijn we negatief op lange termijn, omdat de sector sterk te lijden heeft onder de hoge concurrentiedruk.”

Partner Content