Berlijn wil Weber aan hoofd ECB in ruil voor EU-steunplan

12/05/10 om 10:51 - Bijgewerkt om 10:51

Bron: Trends

Duitsland heeft bij de onderhandelingen over een omvangrijk steunplan voor de eurozone kenbaar gemaakt dat het Bundesbank-voorzitter Axel Weber als opvolger wil van Jean-Claude Trichet aan het hoofd van de Europese Centrale Bank (ECB) in de herfst van 2011. Dat schrijft de Duitse krant Handelsblatt woensdag.

Berlijn wil Weber aan hoofd ECB in ruil voor EU-steunplan

© EPA

De Duitse onderhandelaars - bondskanselier Angela Merkel, minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière en staatssecretaris van Financiën Jörg Asmussen - drongen aan op dit punt tijdens de onderhandelingen zondag in Brussel, die resulteerden in een omvangrijk steunmechanisme voor de zwaarst schuldendragende landen van de eurozone. De krant baseert zich daarvoor op hooggeplaatste regeringsbronnen.

"Met het oog op de vertrouwenscrisis in de eurozone, hebben zelfs de Fransen zich moeten neerleggen bij het argument dat een Duitser, die zich inzet voor stabiliteit, zich hierop moet toeleggen", schrijft de krant. "De ECB moet een steunpilaar van monetaire stabiliteit worden."

De kansen van Weber, lid van de raad van gouverneurs van de ECB, waren al aanzienlijk toegenomen met de benoeming in februari van de Portugees Victor Constancio als vicevoorzitter, door het streven naar evenwicht tussen noordelijke en zuidelijke landen.

Lees meer over:

Onze partners