Benzine- en dieselprijs op hoogste peil in twee jaar

08/12/10 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

Bron: Trends

De prijs van benzine en diesel aan de pomp staat in ons land op dit moment op het hoogste peil in ruim twee jaar. Dat meldt de Belgische Petroleumfederatie dinsdag.

Benzine- en dieselprijs op hoogste peil in twee jaar

© belga

Woensdag 8 december wordt de maximumprijs van Super 95 verhoogd tot 1,5380 per liter. Diesel werd dinsdag al 3 eurocent duurder, tot 1,298 euro per liter. Volgens de Petroleumfederatie is het van 6 september 2008 geleden dat de maximumprijs voor benzine nog zo hoog stond. De dieselprijs staat vandaag op het hoogste peil sinds 1 oktober 2008.

Toen de kredietcrisis eind 2008 in alle hevigheid doorbrak, duikelde de olieprijsnaar beneden. Nu de economie weer aantrekt, klimt de prijs van ruwe olie naar 90 dollar per vat, het hoogste peil in twee jaar.

Bernard Claeys, adjunct-secretaris-generaal van de Petroleumfederatie, verwijst als verklaring voor de hoge energieprijzen ook naar het koude weer, in Europa en de VS, en naar de dollarkoers. Olieproducten staan traditioneel in dollar geprijsd en een sterke euro kan de prijsverhogingen wat verdoezelen voor de Belgische consument. Maar als de waarde van de euro daalt, betaalt de consument meer aan de pomp.

Lees meer over:

Onze partners