Ben Bernanke: Besparingen Republikeinen zullen geen 700.000 jobs kosten

© belga

Volgens voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, zal het besparingsplan van de Republikeinen geen 700.000 jobs kosten. Dat is een opsteker voor de Republikeinen die de regering van president Obama forse besparingen wil opleggen.

Voor het lopende fiscale jaar willen de Republikeinen, die het Huis van Afgevaardigden controleren, dat de Democratische meerderheid in de Senaat en president Obama instemmen met een saneringsplan van 61 miljard dollar.

Die besparingen treffen enkel ongeveer 15 procent van de uitgaven. Defensie en belangrijke sociale programma’s zoals Social Security (pensioenen) en Medicare (gezondheidszorg) blijven buiten schot. Op lange termijn wegen die programma’s het zwaarst op de Amerikaanse begroting.

Saneringen kosten tot 2 procent economische groei Afgelopen week kreeg het besparingsplan van de Republikeinen tegenwind van economen van de zakenbank Goldman Sachs en Moody’s Analytics. Volgens Goldman Sachs zouden besparingen ongeveer 1,5 tot 2 procent economische groei kosten.

De econoom Marc Zandi van Moody’s Analytics schatte dat de saneringen ongeveer 700.000 jobs zouden kosten.

Fed-voorzitter Ben Bernanke bekritiseerde die inschatting van het Republikeinse plan tijdens een getuigenis in de Amerikaanse Senaat. “Het zal zeker een negatieve impact hebben. Maar een verlies van 2 procent is erg groot in vergelijking met de grootte van de sanering.”

Volgens Bernanke zal het aantal jobs dat zal verdwijnen dan ook veel lager liggen dan die schatting van 700.00.

Noodbegroting De Democraten en Republikeinen hebben gisteren ook een tijdelijke noodbegroting goedgekeurd dat de fracties nog 2 weken de tijd geeft een compromis te vinden. In de noodbegroting zit er al een besparing van 4 miljard dollar.

Indien er geen compromis is en er ook geen nieuwe noodbegroting wordt goedgekeurd, dreigt een ‘shutdown’. Dan zou de Amerikaanse overheid alle haar niet-vitale diensten moeten stopzetten. Onder het presidentschap van de Democraat Bill Clinton waren er in 1995 en 1996 dergelijke ‘shutdowns’ na conflicten met de Republikeinen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content