Belgische 'spread' alweer naar nieuw record

14/11/11 om 15:14 - Bijgewerkt om 15:14

Bron: Trends

De rente op Belgisch staatspapier met een looptijd van tien jaar steeg maandag, terwijl de rente op Duits papier daalde.

Belgische 'spread' alweer naar nieuw record

© ImageGlobe

De rente op Belgisch staatspapier met een looptijd van tien jaar is maandag opnieuw gestegen. Omdat de Duitse rente gedaald is, is het verschil tussen beide, de zogenaamde spread, opgelopen tot een nieuw record.

De spread bedroeg omstreeks 14 uur 279 basispunten, het hoogste peil sinds de invoering van de euro in 1999. De Belgische rente was rond dat uur met 13 basispunten gestegen naar 4,54 procent, terwijl de Duitse 8 basispunten lager noteerde tot 1,80 procent.

Eerder maandag was de Belgische langetermijnrente nog verrassend gedaald, ondanks het uitblijven van een begrotingsakkoord tussen de regeringsonderhandelaars.

Ook Italië en SpanjeOok het verschil tussen de Spaanse en Duitse rente op tienjarig staatspapier bereikte maandag een recordhoogte van 420 basispunten. De Spaanse rente komt boven de 6 procent uit.

De vijfjarige rente van Italië steeg maandag, tijdens de eerste obligatie-uitgifte sinds het aantreden van Mario Monti als regeringsleider, tot 6,29 procent, bij de jongste gelijksoortige operatie op 13 oktober was dat nog 5,32 procent.

Er is wel een teken van beterschap: vrijdagavond bereikte de rente nog 6,347 procent op de secundaire markt, waar al uitgegeven obligaties verhandeld worden. De schatkist behaalde de doelstelling om 5 miljard euro op te halen. (Belga/KVDA)

Onze partners