Belgische, Spaanse en Italiaanse rentes schieten omhoog

31/10/11 om 11:52 - Bijgewerkt om 11:52

Bron: Trends

Er heerst ongerustheid onder beleggers nu Europese leiders in de weer zijn om een oplossing te vinden voor de schuldencrisis.

Belgische, Spaanse en Italiaanse rentes schieten omhoog

© EPA

De rente op Belgisch, Spaans en Italiaans staatspapier schiet maandag omhoog. Er heerst ongerustheid onder beleggers nu Europese leiders in de weer zijn om een oplossing te vinden voor de schuldencrisis.

België heeft 2,16 miljard euro opgehaald via een uitgifte van obligaties met looptijden tot 2014, 2017 en 2021. Het ging om de eerste schuldveiling sinds kredietbeoordelaar Moody's te kennen gaf de kredietrating van ons land mogelijk te zullen verlagen.

De rente op obligaties met een looptijd van tien jaar liepen op tot gemiddeld 4,372 procent. Dat is meer dan de 3,751 procent bij de vorige veiling in september.

De Italiaanse rente op staatspapier met een looptijd van vijf jaar steeg naar zijn hoogste peil sinds de invoering van de euro in 1999. De Spaanse rente op tien jaar bereikte dan weer zijn hoogste punt sinds 8 augustus.

In Italië zegt premier Silvio Berlusconi dat alleen hij de beloofde besparingen kan verwezelijken.

Ondertussen raakte ook bekend dat de werkloosheid in het land in september fors is gestegen: tot 8,3 procent van de beroepsbevolking. In augustus lag de Italiaanse werkloosheid nog op 8 procent, zo maakte het statistiekenbureau Istat maandag bekend. (Belga)

Onze partners