Belgische rente daalt tot 5,6 procent, Bel20 4,5 procent hoger

© belga

Beleggers bleken maandagmorgen aanvankelijk niet onder de indruk van het bereikte begrotingsakkoord in ons land. De langetermijnrente piekte eerst verder richting 6 procent, maar begon daarna te zakken. De Bel20 klokt af met 4,58 procent winst.

Zaterdagmiddag bereikte formateur Elio Di Rupo (PS) na een marathonvergadering een akkoord over de begroting en de sociaaleconomische hervormingen in ons land.

Maandagmorgen steeg de rente op Belgische staatsobligaties voor een termijn van tien jaar (alweer) met enkele basispunten tot bijna 5,9 procent. De langetermijnrente stond daarmee op het hoogste peil sinds februari 2000. Maar na enkele uren lijkt ons land toch wel wat vertrouwen te winnen wanneer de rente tot 5,75 procent daalt. In de namiddag zakt de rente tot 5,64 procent. Ook de Franse, Italiaanse, Ierse en Spaanse rentes zakken wat.

Beleggers rekenen op ECB

De Europese beurzen noteren maandag in het groen. Het herwonnen optimisme heeft te maken met de toenemende druk op de ECB (Europese Centrale Bank) om voluit staatsobligaties aan te kopen. Dat zou dan de manier zijn om de woekerende schuldencrisis binnen de eurozone te beteugelen. Ook de resultaten van ‘Black Friday’, de vrije dag na ‘Thanksgiving Day’, waarop de Amerikaanse consument massaal uit winkelen gaat, brachten maandag goed nieuws op de beurs.

Bel20 4,58 procent hoger

De beurzen van Parijs (+5,46 procent), Frankfurt (+4,60 procent), Madrid (+4,59 procent) en Milaan (+4,60 procent) klimmen gestaag hoger. Rond 16.20 uur klom de Bel20 op Euronext Brussel voor het eerst sinds vorige week met ruim 4 procent weer boven de 2.000 punten. Na de slotbel staat een winst van 4,58 procent tot 2.008,90 punten op het bord. Vooral de financiële aandelen herpakken zich: KBC kan bekomen van de klappen van de afgelopen weken met een winst van 13,78 procent tot 15,98 euro, Dexia staat 15,09 procent hoger tot 0,43 euro, Ageas op +8,11 procent tot 1,23 euro. Het optimisme op de beursvloer. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content