Belgische loonkosten nemen sneller toe dan in eurozone

© belga

In België zijn de loonkosten in het derde kwartaal met 2,1 procent toegenomen. Dat is meer dan het dubbele van het gemiddelde in de eurozone, blijkt uit een rapport van het Europees statistiekbureau Eurostat.

De toename van de loonkosten in de eurozone ligt sinds het tweede kwartaal van dit jaar beduidend lager dan in de voorafgaande kwartalen (tot boven de 2 procent). In het tweede kwartaal van dit jaar stegen de loonkosten met 1,1 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, in het derde met 1 procent.

België zag de loonkosten de voorbije kwartalen stijgen van +2 procent tot +2,6 procent. In het derde kwartaal (+2,1 procent) ging het opnieuw sneller dan in de meeste buurlanden. Enkel in Nederland was de toename (+2,3 procent) groter. De Europese locomotief Duitsland noteerde een toename met +1,6 procent, de derde economie Frankrijk klokte af op +0,4 procent, en Luxemburg op 1,5 procent.

Van alle lidstaten waarvan er gegevens beschikbaar zijn, stegen de loonkosten het meest in Estland (+8,1 procent), Litouwen (+6,2 procent), Letland (+5,9 procent), Roemenië (+4,2 procent) en Oostenrijk (+3,9 procent). De loonkosten namen af in Cyprus ( -7,6 procent), Tsjechië (-2,9 procent), Ierland (-1,6 procent), Sloveni (-0,6 procent) en Portugal (-0,1 procent).

Vorige week publiceerde de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven
(CRB) het jaarlijks rapport over de loonkloof in België. De CRB
gaat ervan uit dat de loonkloof met de drie belangrijkste buurlanden in 2014 afneemt tot 3,8 procent. In 2012 bedroeg de loonkostenhandicap nog 4,8 procent. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content