Belgische lange rente op dieptepunt: goed nieuws voor overheid, slecht nieuws voor spaarder

© belga

De Belgische rente blijft maar dalen, net als elders in Europa. Daar is een verklaring voor, maar volgens Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneyTalk, is de nieuwe vlucht van de belegger naar veiligheid niet zonder gevaar.

Dinsdagnamiddag is de Belgische langetermijnrente gedaald tot een dieptepunt van 1,50 procent. Begin dit jaar noteerde de Belgische rente nog boven de 2 procent. Sindsdien gaat het gestaag lager. Dat is ook elders het geval in Europa.

De Belgische langetermijnrente blijft maar dalen. Hoe komt dat?

Danny Reweghs: “De Belgische lange rente bereikt inderdaad steeds meer historische dieptepunten en is nu op 1,50% beland. Er is natuurlijk het vooruitzicht op een verrassend snelle centrumrechtse regering in ons land, maar het zijn toch vooral andere factoren die aan de basis van de nieuwe daling liggen. Vooreerst is er de vlucht van beleggers naar veilige havens. De geopolitieke spanningen in Europa en het Midden-Oosten lopen immers verder op. Er is het escalerend Israëlisch-Palestijns conflict dat volgens de Israëlische regering nog wel eens lang zou kunnen duren. Daarnaast verslechtert de relatie tussen de Europese Unie en de VS aan de ene kant en Rusland aan de andere kant verder. De catastrofe met het passagierstoestel MH17 heeft tot nieuwe sancties tegen Rusland geleid en voert de onderlinge argwaan verder op. Daarnaast is er de blijvende dreiging van deflatie in de eurozone. De maatregelen in juni van de ECB worden door heel wat economen nog steeds als onvoldoende beschouwd om dat deflatiegevaar af te wenden. Vandaar dat beleggers zich blijven storten op door hen als veilig beschouwd staatspapier.”

Wie vaart er wel bij een lage rente?

Danny Reweghs:“Deze lage rente is en blijft goed nieuws voor de overheden zelf, die met een hoge schuldgraad kampen. De rentelasten dalen verder. Maar daarnaast is en blijft het ook goed nieuws voor particulieren die geld willen lenen, bijvoorbeeld om een huis te bouwen of te verwerven. Ook voor het bedrijfsleven is dit goed nieuws omdat ze erg goedkoop nieuwe investeringen kunnen financieren of oude leningen door goedkopere nieuwe kunnen vervangen.”

Zijn er ook negatieve aspecten verbonden aan een lage langetermijnrente?

Danny Reweghs: “Deze verdere rentedaling is natuurlijk opnieuw slecht nieuws voor spaarders en renteniers. Zeker zijn die van hun rente-inkomsten geheel of gedeeltelijk willen/moeten leven, vinden dit niet leuk. We zien dan ook dat zij eerder de neiging hebben nog meer geld op spaarboekjes te zetten of in obligaties te investeren omdat ze hetzelfde bedrag maandelijks uit hun rente-inkomsten willen halen. Zeker met een vergrijzende bevolking is het gevaar groot dat een dalende rente eerder het sparen dan het consumeren bevordert niet denkbeeldig. Bovendien bevordert een lage rente ook niet de daadkracht van overheden die eigenlijk structurele hervormingen zouden moeten doorvoeren. Die zijn weinig populair en door de lage rente worden ze minder acuut, waardoor ze worden uitgesteld. Een slechte zaak op langere termijn bekeken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content