Belgische groei stelt teleur

30/10/15 om 16:33 - Bijgewerkt om 16:47

De Belgische economische groei is in het derde kwartaal met amper 0,2 procent gegroeid. Dat is de zwakste prestatie sinds het tweede kwartaal van 2014, blijkt uit een flashraming van de Nationale Bank (NBB).

Belgische groei stelt teleur

© istock

De economische groei van het tweede kwartaal werd opwaarts herzien naar 0,5 procent (in plaats van de eerder geraamde 0,4 procent) ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Op jaarbasis (in vergelijking met hetzelfde kwartaal van 2014) koelde de groei in het derde kwartaal af tot 1,3 procent, na een toename van het bbp met 1,5 procent in het tweede kwartaal.

Het Federaal Planbureau mikte in een recente prognose voor het volledige jaar 2015 op een toename van het Belgische bbp met 1,2 procent.

Bouwsector

De Nationale Bank geeft vrijdag ook meer informatie over de rekeningen van het tweede kwartaal. Daaruit bleek dat vooral de bouwsector sterk presteerde: de toegevoegde waarde steeg er met 1,2 procent. In de dienstensector (+0,5 procent) en de industrie (+0,4 procent) nam de toegevoegde waarde in mindere mate toe.

De binnenlandse vraag daalde met 2,3 procent, vooral omdat de investeringen van de ondernemingen fors verminderden. De consumptie-uitgaven van de gezinnen namen wel toe. De invoer van goederen en diensten daalde met 1,8 procent, terwijl de uitvoer met 0,9 procent toenam. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners