‘Belgische economische groei blijft onder gemiddelde eurozone’

© ID/ Dieter Telemans

De Belgische economische groei zal in 2018 voor het vierde jaar op rij onder het gemiddelde van de eurozone uitkomen. Dat blijkt uit de beurs- en economische vooruitzichten van ING België.

Voor België verwacht ING een groei van 1,9 procent, tegenover 2,2 procent voor de eurozone.

In de eerste plaats komt dat volgens de bank omdat de meeste andere Europese landen een zwaardere crisis gekend hebben dan België, waardoor er nu sprake is van inhaalbeweging.

Daarnaast moet ons land op begrotingsvlak nog steeds meer inspanningen doen, wat enigszins weegt op de groei. En ten slotte pakt het lage rentebeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) voor België, waar een groot spaaroverschot is, minder positief uit dan voor de andere lidstaten van de eurozone.

Monetair beleid

Peter Vanden Houte, hoofdeconoom van ING België, benadrukt wel dat uit dat laatste niet afgeleid mag worden dat België het beter zou doen zonder het stimulerende monetaire beleid van de ECB. “Dat is een volledig foutieve conclusie”, aldus Vanden Houte.

Met de lage rente is de crisis in de eurozone volgens de econoom met succes bestreden, waar België als open land ook de vruchten van plukt. De eurozone was volgens ING reeds de groeiverrassing in 2017.

“De sterke werkgelegenheidscreatie maakt dat de consumptie een versnelling hoger schakelt, terwijl de hoge capaciteitsbenutting een investeringsgroei van minstens 5 procent suggereert”, klinkt het.

De Catalaanse crisis lijkt ondertussen wat te bekoelen, maar de Italiaanse verkiezingen in de eerste helft van volgend jaar vormen nog een belangrijke horde. “De aantrekkende groei op het schiereiland doet het euroscepticisme er evenwel gelukkig wat afnemen”, aldus Vanden Houte.

Brexit

Groot-Brittannië begint volgens ING dan weer de negatieve gevolgen van de brexit-beslissing te voelen. Vanden Houte verwacht dat een overgangsperiode van zowat twee jaar onvermijdelijk wordt, gezien de beperkte vooruitgang in de onderhandelingen.

De Verenigde Staten gaan volgens ING aan een stevig tempo het nieuwe jaar in. Met de geplande belastingverlagingen is een groeicijfer van 3 procent in 2018 haalbaar, klinkt het.

China, de tweede grootste economie, groeit ook nog steeds sterk, maar zou in de eerste jaarhelft wat stoom kunnen aflaten, aangezien de autoriteiten er de monetaire politiek aangesnoerd hebben om de oververhitte vastgoedmarkt te doen afkoelen.

ING gaat ervan uit dat de Amerikaanse Federal Reserve haar monetaire beleid volgend jaar aan een gestaag tempo verder zal blijven verstrakken, wat de lage rente wat hoger moet duwen. De ECB zal volgens ING haar rente dan weer niet voor de zomer van 2019 optrekken.

Crisis

Wat betreft een nieuwe financiële crisis, zoals sommigen voorspellen, meent Vanden Houte dat aan drie voorwaarden voldaan moet zijn.

“Financiële crisissen ontstaan typsich wanneer een hoge schuldgraad gepaard gaat met een stijgende rente en een afzwakkende groei. De eerste twee voorwaarden zijn in een aantal landen vervuld, maar voorlopig bezweert de sterke groei mogelijk financieel onheil. Naarmate 2019 dichterbij komt, zou ook het risico op grotere financiële turbulentie moeten toenemen.”

Partner Content