Belgische economie vertraagt

29/07/11 om 15:35 - Bijgewerkt om 15:35

Bron: Trends

De groei van de Belgische economie is in het tweede kwartaal vertraagd tegenover het eerste kwartaal, blijkt uit een eerste raming van de Nationale Bank.

Belgische economie vertraagt

© belga

Uit de eerste raming van de NBB blijkt dat het bruto binnenlands product (bbp) van april tot en met juni met 0,7 procent is gegroeid tegenover de eerste drie maanden.

In het eerste kwartaal werd nog een groei met 1 procent genoteerd. Op jaarbasis nam het Belgische bbp toe met 2,5 procent.

Ondanks de groeivertraging steeg de particuliere consumptie in ons land met 0,2 procent en nam de uitvoer in het eerste kwartaal toe met 2,4 procent. De binnenlandse bestedingen gingen er met 0,4 procent op vooruit.

Een groeivertraging heeft mogelijk gevolgen voor het begrotingstekort, dat door ontslagnemend premier Leterme halfweg juli werd herzien. Volgens Leterme kijkt ons land in 2011 aan tegen een tekort van 3,3 procent van het bbp tegenover een eerder geraamde 3,6 procent. Intussen daalde het ondernemersvertrouwen in ons land voor de vierde maand op rij.

Vrijdag stijgt de zogenaamde spread - het renteverschil tussen Belgische en Duitse staatsobligaties - tot een recordpeil van 184 basispunten.

Ons land blijft voorlopig in ieder geval buiten het vizier van de kredietbeoordelaars. Standard & Poor's liet halfweg juni weten tot nader order vast te houden aan een rating van AA+, hoewel ook de negatieve outlook gehandhaafd blijft.

(belga/BO)

Onze partners