Belgische economie vertraagt

08/12/10 om 15:21 - Bijgewerkt om 15:21

Bron: Trends

België ziet het bbp in het derde kwartaal met 0,4 procent toenemen in vergelijking met het tweede kwartaal. Dat is minder dan de 0,5 procent waar het Instituut voor de Nationale Rekeningen in een eerdere raming op had gerekend.

Belgische economie vertraagt

© belga

In vergelijking met het derde kwartaal 2009 groeit de Belgische economie met 2 procent. De cijfers van woensdag laten een vertraging zien ten opzichte van de maanden april tot juni 2010. In het tweede kwartaal groeide de Belgische economie met 1 procent in vergelijking met het eerste kwartaal, en met 2,6 procent in vergelijking met hetzelfde kwartaal 2009.

Volgens de Nationale Bank komt de vertraging voor in alle activiteitstakken. Vooral de bouwsector krijgt het met +0,1 procent groei moeilijker tegenover de +4,4 procent in het tweede kwartaal.

Met de industrie (+0,9 procent tgo +1,3 procent vorig kwartaal) en de dienstensector (+0,4 procent tgo +0,6 procent) gaat het iets beter. In het derde kwartaal moest ons land het - in het kielzog van Duitsland - vooral hebben van de export. De netto-uitvoer leverde een positieve bijdrage van 0,8 procent. De binnenlandse vraag steeg met 0,3 procent door een combinatie van bedrijfsinvesteringen (+0,5 procent), gezinsconsumptie (+0,4 procent) en woongebouwen (+0,2 procent). De werkgelegenheid nam met 0,3 procent toe in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis kwamen er omgerekend 45.000 banen bij.

Het rapport van het Instituut voor de Nationale Rekeningen vindt u hier (pdf)

Lees meer over:

Onze partners