“Belgische economie presteert beter dan Europese”

© belga

“De Belgische economie zal in 2010 en 2011 beter presteren dan de Europese economie. Voor 2010 verwachten we voor België 1,5 procent groei tegenover 1 procent voor het eurogebied. En in 2011 zal de Belgische economie met 2,1 procent groeien, tegenover 1,5 procent groei in het eurogebied”, zegt Freddy Van den Spiegel, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis.

Het relatieve optimisme van BNP Paribas Fortis is gebaseerd op twee elementen. “De Belgische consumenten zijn in betere conditie dan hun Europese collega’s, en de Belgische economie kan dankzij de handelsrelaties met Duitsland en Frankrijk profiteren van het herstel van de wereldwijde investeringen”, zegt Steven Vanneste, econoom van BNP Paribas Fortis.

In 2009 zaten de Belgische gezinnen nog in zak en as: de spaarquote liep op tot 20 procent, de consumptie daalde met 1,6 procent en de residentiële bouw kalfde af met 2,9 procent. “Maar het ergste ligt achter ons”, zegt Freddy Van den Spiegel. “Het Autosalon en Batibouw waren succesvol en illustreren het herwonnen vertrouwen van de consument. De arbeidsmarkt zal nog zwak blijven, en de werkloosheid zal nog verder oplopen, maar dit zal het herstel van de consumptie-uitgaven niet in de weg staan.”

België is Griekenland niet
Maar wat gedaan met de hoge Belgische staatsschuld? En het stevige tekort op de begroting? Zal de sanering van de overheidsfinanciën het herstel niet afremmen? “We hebben er alle vertrouwen in dat de consumenten de rol van de overheid zal overnemen als locomotief van de economie. Lagere uitgaven door de overheid zullen gecompenseerd worden door hogere uitgaven in de private sector. Het hogere Belgische groeiritme is de beste remedie om de overheidsfinanciën te saneren. België is het Griekenland aan de Noordzee niet. België heeft niet boven zijn stand geleefd. We bouwden de voorbije 20 jaar een spaarpot in het buitenland op, in schril contrast met Griekenland of Spanje, die wel afhankelijk zijn van buitenlands krediet”, zegt Van den Spiegel.

De loonkostenhandicap gerelativeerd
Vier maanden geleden voorspelde de Europese Commissie nog dat de België slechter zou presteren dan het eurogebied, omdat de Belgische loonkostenhandicap het herstel van de uitvoer te zeer zou afremmen. “De feiten bewijzen het tegendeel”, zegt Steven Vanneste. “De Belgische export herstelde sneller dan de Europese. Dit zal zich doorzetten in 2010. Dankzij de sterke handelsrelatie met Duitsland zullen we profiteren van de grote vraag uit China en de VS. Ja, België heeft een kostenhandicap met Duitsland, maar alle Europese landen hebben een kostenhandicap met Duitsland. En tegenover Frankrijk en Nederland heeft België zelfs een loonkostenvoordeel. België heeft de voorbije jaren een mooi evenwicht weten te bewaren tussen het behoud van de concurrentiekracht en het stimuleren van de binnenlandse vraag.”

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content