België zakt weer op wereldwijde competitiviteitsranglijst, maar ‘boekt vooruitgang’

© belga

Hoewel België een trede lager genoteerd staat op de jaarlijks competitiviteitsranglijst van het World Economic Forum (WEF), boekt ons land niettemin vooruitgang.

België is van de achttiende naar de negentiende plaats gezakt in het Global Competitiveness Report, de jaarlijks competitiviteitsranglijst van het World Economic Forum (WEF). Toch is het Belgische concurrentievermogen er lichtjes op vooruit gegaan: de Belgische score steeg van 5,18 naar 5,20.

België zakt weer op wereldwijde competitiviteitsranglijst, maar 'boekt vooruitgang'
© WEF

België scoort volgens het rapport vooral goed op het vlak van gezondheid en basisonderwijs. In die categorie staat België als derde van de 140 onderzochte landen geklasseerd, en moet het enkel Finland en Singapore laten voorgaan.

Ook op het vlak van hoger onderwijs en opleiding (5de plaats) kan België een goede score voorleggen.

De zwakte van het Belgische concurrentievermogen lijkt vooral bij macro-economische factoren te liggen. In die categorie raakt ons land niet verder dan de 65ste plaats, vooral omdat de grote staatsschuld en het begrotingstekort ons parten speelt. Voorts blijkt ook de efficiëntie van de arbeidsmarkt een pijnpunt te zijn, vooral wegens een gebrek aan flexibiliteit.

‘Zowel vooruitgang als achteruitgang’

“België heeft vooruitgang geboekt voor aspecten die ons in de vorige jaren sterk achteruit stelden in de ranking, waaronder de stroeve arbeidsmarkt en regelgeving”, stelt Leo Sleuwaegen, professor Internationale Bedrijfseconomie aan Vlerick Business School. Dat is de Belgische partner in de jaarlijkse WEF-classificatie. “Spijtig genoeg is ook het omgekeerde waar”, vult hij aan. “Voor tal van onze traditioneel sterke punten is een relatieve achteruitgang te merken. Dit geldt voor innovatie, maar vooral voor infrastructuur, waar onze positie schril afsteekt ten opzichte van de buurlanden. Voor een open economie zoals België kan dit de groeicapaciteit op lange termijn sterk hypothekeren.”

België gaat al sinds enkele jaren lichtjes achteruit op de ranglijst van WEF. Twee jaar en drie jaar geleden stond ons land nog op de zeventiende plek, vier jaar geleden zelfs op de vijftiende.

Zwitserland blijft topper

De top drie van de ranglijst blijft overigens ongewijzigd in vergelijking met vorig jaar. Zwitserland prijkt nog altijd op de eerste plek, ondertussen al voor het zevende jaar op rij, voor Singapore en de VS. Daarna volgen de stijgers Duitsland (van vijfde naar vierde plaats) en Nederland (van acht naar vijf). Finland zakt van vier naar acht. Het minst competitieve van de 140 onderzochte landen is Guinée, dat nog net wordt voorafgegaan door Tsjaad en Mauritanië.

De top 10

1. Zwitserland

2. Singapore

3. Verenigde Staten

4. Duitsland

5. Nederland

6. Japan

7. Hongkong

8. Finland

9. Zweden

10. Verenigd Koninkrijk

(Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content