België vierde meest open economie

© belga

België staat net als vorig jaar vierde in de ranglijst van de meest open economieën ter wereld. Dat blijkt uit de globaliseringsindex van consultant Ernst & Young

België staat net als vorig jaar vierde in de ranglijst van de meest open economieën ter wereld. Dat blijkt uit de globaliseringsindex van consultant Ernst & Young.

België is de meest open economie na Hongkong, Singapore en Ierland. In 2010 stond ons land nog op de zesde plaats. De rangschikking bestaat uit zestig landen.

De zogenaamde globaliseringsindex wordt jaarlijks opgemaakt aan de hand een aantal indicatoren, zoals handelsstromen, kapitaalbewegingen, technologie, arbeidsmigratie en culturele integratie. België scoort samen met andere veeleer kleine landen traditioneel goed, omdat de globaliseringsscore wordt gedeeld door het bruto binnenlands product.

Een open economie brengt ook mee dat het land sterk afhankelijk is van de economische ontwikkelingen in het buitenland.

“België scoort al enkele jaren sterk in de globaliseringsindex. Eigenlijk is dat logisch aangezien de Belgische economie en welvaart door de beperkte grootte van ons land vooral steunen op export en buitenlandse investeringen. Anderzijds betekent dit echter dat de economische vooruitzichten voor ons land erg afhankelijk zijn van globale ontwikkelingen,” zegt Rudi Braes, managing partner van Ernst & Young België, in een toelichting bij het rapport.

Opmerkelijk in het rapport van Ernst&Young is dat de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China) te duchten concurrentie krijgen van andere snelgroeiende markten in Indonesië, Mexico, Zuid-Afrika en Turkije. 82% van de 730 bevraagde bedrijfsleiders is namelijk van plan meer in die markten te investeren.

De globaliseringsindex wordt ieder jaar voorgesteld aan de vooravond van het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Dat Forum vindt plaats van 23 tot 27 januari. (Belga/BO)

De top tien van de meest open economieën

1. Hong Kong
2. Singapore
3. Ierland
4. België
5. Zwitserland
6. Nederland
7. Zweden
8. Denemarken
9. Hongarije
10. Verenigd Koninkrijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content