België verliest 4 miljard aan BNP Paribas

11/08/11 om 06:42 - Bijgewerkt om 06:42

Bron: Trends

De Belgische overheid zit door de crash van de bankaandelen alleen al bij BNP Paribas op een verlies van 4 miljard euro.

België verliest 4 miljard aan BNP Paribas

© Belga

De val van de Franse bankaandelen en van de grootbank BNP

Paribas treffen onrechtstreeks ook België. Dat schrijft De Standaard. De Belgische overheid is sinds de verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas een van de grootste aandeelhouders van de Franse bank. De staat investeerde initieel 8,2 miljard euro in BNP Paribas door aandelen Fortis Bank te ruilen voor

aandelen-BNP Paribas. Van die investering is vandaag 4 miljard euro weggesmolten.

Verliezen lopen steeds verder op

De federale overheid investeerde in 2008 in volle financiële crisis

13,9 miljard euro in de financiële sector, met geleend geld. Door

de aanhoudende crisis lopen de verliezen op die investering steeds verder op. Voor de federale overheid en de gewesten samen gaat het om een verlies van 1,7 miljard euro.

85 procent van investering in Dexia gaat in rook op

Het meest zorgelijke is de investering in Dexia. Daar verliest België liefst 85 procent van het inlegbedrag. Met de 4 miljard op BNP Paribas staat de teller al op 5,7 miljard.

'Niet relevant voor begroting'

Vicepremier Guy Vanhengel (Open VLD) benadrukt dat de verliezen nog geen feit zijn. "Zolang we de aandelen niet verkopen, is het geen echt verlies. We zijn ook niet van plan om op korte of middellange termijn die aandelen te verkopen. Voor de begroting is enkel relevant of het dividend dat we ontvangen van die banken, hoger is dan de rentelast die we betalen op de leningen die we aangingen", luidt het. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners