België overstag voor hogere staatswaarborgen voor Dexia

06/06/12 om 04:39 - Bijgewerkt om 04:39

Bron: Trends

Ons land heeft zijn verzet tegen hogere, tijdelijke staatswaarborgen voor Dexia laten varen. De tijdelijke waaborgen gaan van 45 naar 55 miljard euro.

België overstag voor hogere staatswaarborgen voor Dexia

© Belga

Waar het aanvankelijk de bedoeling was de financiering van Dexia te onderstutten met 90 miljard euro aan garanties, kwam er vorig jaar bij gebrek aan akkoord slechts een tijdelijke regeling van 45 miljard uit de bus. Al snel werd echter duidelijk dat Dexia tussen nu en eind september naar alle waarschijnlijkheid meer dan 45 miljard nodig zal hebben.

Onderpand
Dat komt vooral door de negatieve rente-evolutie: hoe lager de rente op Duitse staatsobligaties, hoe meer onderpand de groep moet verschaffen. Vandaar dat het plan ontstond om de tijdelijke garanties op 55 miljard euro te brengen.

Dexia was gewonnen voor dat plan, net als de regeringen van Frankrijk en Luxemburg en de centrale banken van Frankrijk en ons land.

Alleen België, dat met 60,5 procent het leeuwendeel van de waarborgen draagt, lag dwars. Mogelijk hebben Franse toezeggingen de federale regering doen bijdraaien. Dat schrijven De Tijd en Le Soir.

Onbekwaam
Nog volgens De Tijd zou de Europese Commissie niet alleen met scherp schieten op het ontmantelingsplan van Dexia, maar ook bijzonder vernietigend zijn voor het directiecomité van de restbank. Europa vindt dat de huidige leiding van Dexia bij de uitvoering van het herstructureringsplan van 2010 blijk heeft gegeven van onbekwaamheid.

De Commissie roept de lidstaten op het directiecomité te vervangen om het nieuwe plan te realiseren, zegt een Europese bron. Volgens waarnemers is dat hoogst uitzonderlijk. (Belga/EE)

Onze partners