België noteert sterkste kwartaalgroei in drie jaar

30/04/14 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:32

Bron: Trends

Het Belgische bruto binnenlands product (bbp) is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen met 0,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat is de beste prestatie in drie jaar, blijkt uit een flashraming van het Instituut voor de nationale rekeningen (INR).

België noteert sterkste kwartaalgroei in drie jaar

© belga

In vergelijking met het eerste kwartaal van 2013 - op jaarbasis dus - steeg het Belgische bbp met 1,2 procent. De eerstekwartaalgroei van dit jaar is de sterkste sinds het eerste kwartaal van 2011, toen de Belgische economie met 0,8 procent groeide.

Woensdag werden ook de cijfers van het vierde kwartaal van 2013 bijgesteld. En die vallen wat tegen. Uiteindelijk nam het Belgische bbp in het vierde kwartaal van vorig jaar toe met 0,3 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en met 0,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In een eerdere raming ging de NBB nog uit van een groei met 0,5 procent tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

Over het volledige jaar 2013 beschouwd kan ons land terugblikken op een beperkte groei van 0,2 procent, na een daling met 0,1 procent in 2012. De Belgische economische motor draaide vorig jaar elk kwartaal een beetje beter, zo blijkt.

Na een nulgroei in de eerste maanden vorig jaar volgde in het tweede kwartaal een vooruitgang van 0,2 procent, gevolgd door 0,3 procent in het derde en laatste kwartaal.

De economische groei van vorig jaar komt op rekening van de dienstensector, die de toegevoegde waarde zag stijgen met 0,5 procent. In de industrie en de bouwsector daalde de toegevoegde waarde met respectievelijk 1,1 en 1,3 procent.

Vorig jaar sneuvelden er 9.700 banen, waardoor de werkgelegenheid in ons land met 0,2 procent is gedaald. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners