België laat ratingbureaus strijden voor nieuw contract

29/03/11 om 09:04 - Bijgewerkt om 09:04

Bron: Trends

De Belgische overheid schrijft een openbare aanbesteding uit voor het bekomen van een kredietscore voor nieuwe obligatie-uitgiftes. Zo wil ze de drie grote agentschappen - Fitch, Standard & Poor's (S&P) en Moody's - met elkaar laten concurreren.

België laat ratingbureaus strijden voor nieuw contract

© belga

"Dat moet orde scheppen in de vergoedingen en de prijs drukken', zegt Jean Deboutte, de directeur van het Agentschap van de Schuld dinsdag in De Tijd.

België heeft zoals elk land een kredietrating. Maar de schatkist vraagt ook voor elke nieuwe obligatie een rating. De federale overheid vroeg de ratingagentschappen om voor het eerst een offerte in te dienen. De ministerraad beslist eind deze week welk bureau de opdracht in de wacht sleept.

Al ettelijke jaren is S&P onze kredietbeoordelaar, maar volgens De Tijd is het vandaag niet zeker of S&P opnieuw het contract binnenhaalt.

S&P kreeg vorig jaar een vergoeding van 160.000 euro en was tot nog toe het enige bureau dat überhaupt een vergoeding vroeg. Deboutte verwacht niet meteen dat de kostprijs zal dalen, maar "hij zal zeker niet stijgen". Ter vergelijking, de Vlaamse overheid betaalt naar verluidt tussen 150.000 en 300.000 euro voor haar kredietrating.

Volgens Deboutte zijn die premies niet astronomisch hoog. Niet alle landen betalen voor hun rating. S&P, Moody's en Fitch hanteren elk een andere politiek ten opzichte van de overheden. Sommige landen, zoals Duitsland en Nederland, betalen zelfs niet voor een rating op nieuwe obligatie-uitgiftes.

Onze partners