België kent weer inflatie

© istock

De inflatie in België is niet langer negatief, meldt de Federale Overheidsdienst Economie (FOD). In oktober noteert de inflatie op + 0,09 procent tegenover -0,12 procent de maand voordien.

De consumptieprijsindex van oktober 2014 bedraagt 100,22 punten (+0,13 punt). “De indexstijging van deze maand kan vooral toegeschreven worden aan prijsstijgingen voor aardgas, fruit, elektriciteit en vliegtuigtickets. Deze prijsstijgingen werden gedeeltelijk gecompenseerd door prijsdalingen voor motorbrandstoffen, groenten en hotels”, aldus de FOD.

De gezondheidsindex stijgt in oktober met 0,22 punt en bedraagt nu 100,28 punten. Het rekenkundige gemiddelde van de laatste vier maanden bedraagt zo 100,23 punten.

De spilindex voor het openbaar ambt en de sociale uitkeringen (101,02 punten) werd dus niet overschreden. De laatste spilindexoverschrijding vond plaats in november 2012. Het Planbureau mikt voor de volgende overschrijding op maart 2015.

Wanneer de spilindex overschreden wordt, stijgen de maand nadien de sociale uitkeringen en twee maanden later de overheidslonen met 2 procent.

De inflatie zonder energieproducten (0,85 procent) daalt in oktober verder naar het laagste peil in meer dan acht en een half jaar. Producten uitgezonderd energie nemen dus steeds langzamer in prijs toe. “Ze bereikt hiermee het laagste niveau sinds maart 2006 toen ze 0,73 procent bedroeg”, luidt het bij de FOD.

De inflatie voor voeding bereikt het laagste negatieve peil sinds juli 1999, na een verdere daling van -1,07 naar -1,19 procent. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content