België kent kleinste verschil tussen hoge en lage lonen

30/08/12 om 11:06 - Bijgewerkt om 11:06

Bron: Trends

De verschillen tussen de hoogste en de laagste lonen zijn nergens zo klein als in België. Dat leert de OESO-Employment Outlook.

België kent kleinste verschil tussen hoge en lage lonen

© reuters

Het verschil tussen het negende en het eerste inkomensdeciel bedraagt 2,25 punten. In alle andere OESO-landen is dat verschil groter. Enkel Scandinavische landen hebben een loonspanning die in de buurt van België komt (zie tabel). In onze buurlanden zijn de loonverschillen veel groter dan bij ons.

Een andere opvallende vaststelling van de OESO is dat 4 procent van de Belgische werknemers laagbetaald is. Dat is het aandeel werknemers met een inkomen dat minder dan twee derde van het mediaaninkomen bedraagt. In België ligt dat mediaaninkomen rond 900 euro bruto per maand). In Duitsland is bijvoorbeeld 20 procent van de werknemers laagbetaald.

De beperkte loondifferentiatie in België is volgens economen een gevolg van een sterk gecentraliseerd loonbeleid. Bedrijven zitten in het carcan van het interprofessioneel en sectoraal overleg en de automatische loonindexering wordt in België overal toegepast. Ook de loonbarema's geven weinig ruimte voor flexibiliteit. (A.M.)

Loonspanning tussen hoge en lage inkomens

België2,25Noorwegen2,29Zweden2,28Denemarken2,73Frankrijk2,84Nederland2,91Duitsland3,67

bron: OESO

Lees meer over:

Onze partners