‘België en Frankrijk staan klaar met waarborg voor Dexia’

© Belga

Dat kondigt minister van Financiën Didier Reynders aan na overleg met zijn Franse evenknie François Baroin.

België en Frankrijk staan klaar om het noodlijdende Dexia een staatswaarborg te geven, zo kondigt ontslagnemend minister van Financiën Didier Reynders (MR) aan na overleg met zijn Franse evenknie François Baroin in Luxemburg. De waarborg zou de activa kunnen beslaan die de Frans-Belgische bank wil afstoten bij de creatie van een zogenaamde ‘bad bank’. Vanavond buigt het Belgische kernkabinet zich over de kwestie.

Kalmeren

Reynders en Baroin stuurden intussen ook een kort persbericht uit. Ze hopen zo de financiële markten te kalmeren, nadat het aandeel van Dexia dinsdagochtend met zo’n 30 procent de dieperik in dook.

De beleggers zijn erg ongerust over de nakende ontmanteling van de bank waar verschillende kranten dinsdag gewag van maken.

“De Belgische en Franse overheden zullen alle noodzakelijke maatregelen treffen om de veiligheid van spaarders en schuldeisers te garanderen,” bevestigde Reynders aan persbureau Belga. Zo houden ze garanties klaar voor de financieringsformules die de bank momenteel uitwerkt, maar waarvan topman Pierre Mariani de precieze modaliteiten nog moet ontvouwen.

Concreet zou Dexia onder meer een portefeuille van 95 miljard euro kunnen afsplitsen. De bank zoekt al jaren een oplossing voor die slechte stukken. Die zouden nu dus kunnen opgaan in een ‘bad bank’.

‘Geen verlies’ Op Radio 1 had ontslagnemend premier Yves Leterme (CD&V) vanochtend al gezegd dat de Belgische regering bereid is een staatswaarborg te leveren voor Dexia moest dat nodig zijn.

“Dexia is een bank die functioneert en die kan functioneren,” dixit Leterme. “Maar natuurlijk is er het verleden en de crisis in de eurozone en we zijn vastbesloten om Dexia daar door te loodsen zonder dat iemand een eurocent zal verliezen.”

In het verleden moesten de overheden Dexia ook al te hulp schieten. “Maar op dit moment heeft de schatkist daar geen verlies aan geleden”, benadrukte Leterme. Hij moest erkennen dat er op de participaties heel wat verlies gekomen is, maar “dat is het spel van de beurs”. Hij maakt zich evenwel sterk dat er “genoeg potentieel is om dat waardeverlies uiteindelijk tot een strikt minimum te beperken”. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content