België belandt net niet in recessie

31/10/12 om 15:29 - Bijgewerkt om 15:29

Bron: Trends

De Belgische economie tekende in het derde kwartaal een nulgroei op. Daardoor vermijdt ons land een recessie.

België belandt net niet in recessie

© belga

De Belgische economie tekende in het derde kwartaal een nulgroei op. Daardoor vermijdt ons land een recessie.

Uit een eerste raming van de Nationale Bank van België (NBB) blijkt dat het bruto binnenlands product (bbp) gelijk is gebleven tegenover het vorige kwartaal. Daarmee lijkt een periode van twee opeenvolgende negatieve kwartalen (recessie) voorlopig afgewend.

België leunt al een tijd aan tegen een mogelijke opeenvolging van negatieve kwartalen. In het derde kwartaal 2011 werd een nulgroei opgetekend, gevolgd door een lichte krimp (-0,1 procent) in het laatste kwartaal.

Vervolgens werd in het eerste kwartaal van dit jaar een lichte toename van het bbp met 0,2 procent genoteerd, gevolgd door een krimp van -0,5 procent in het tweede kwartaal. In het tweede kwartaal werd vooral de industrie - met een terugval van -1,8 procent - getroffen.

Tijdens de sombere hoogdagen van de wereldwijde crisis in 2008 en 2009 duikelde België voor het laatst in het dal van de recessie. Voor alle duidelijkheid: de cijfers voor het derde kwartaal van dit jaar zijn een voorlopige raming. Bij een tweede raming blijft een recessie dus nog mogelijk.

In vergelijking met het derde kwartaal van 2012 is het bbp dit jaar in dezelfde periode met -0,3 procent afgenomen. (Belga/BO)

Lees meer over:

Onze partners