België 2010 vierde grootste ontvanger van directe buitenlandse investeringen

26/07/11 om 21:29 - Bijgewerkt om 21:29

Bron: Trends

België heeft vorig jaar voor bijna 62 miljard dollar (43 miljard euro) aan directe buitenlandse investeringen ontvangen.

België 2010 vierde grootste ontvanger van directe buitenlandse investeringen

© belga

Ons land was met 62 miljard dollar de vierde grootste ontvanger, na de VS (228 miljard dollar), China (106 miljard dollar) en Hongkong (69 miljard dollar), zo blijkt uit het World Investment Report 2011 van de Unctad, de organisatie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling.

Buitenlandse directe investeringen hebben vooral betrekking op het oprichten van filialen in het buitenland en op fusies en overnames.

De wereldwijde directe buitenlandse investeringen kwamen de crisis in 2010 te boven, maar lagen met 1.244 miljard dollar nog steeds 15 procent onder het gemiddelde van 2005-2007 en 37 procent onder de piek van 2007 (1.971 miljard dollar).

Opkomende economiën

'Opvallend is dat de overgangs- en opkomende economieën vorig jaar voor het eerst meer dan de helft (52 procent) van de directe buitenlandse investeringen wisten aan te trekken', zegt professor internationaal management en ontwikkeling Daniël Van Den Bulcke (Universiteit Antwerpen).

Notionele interestaftrek Europa kende in 2010 nog een forse daling van de directe buitenlandse investeringen met 19 procent tegenover een jaar eerder, tot 313 miljard dollar. Sombere economische vooruitzichten door besparingsmaatregelen van regeringen en een sluimerende schuldencrisis waren factoren die een herstel tegenwerkten.

Ook in Japan was de trend negatief, terwijl Noord-Amerika een toename van de directe buitenlandse investeringen noteerde met 44 procent, tot 252 miljard dollar.

Hoewel moeilijk te bewijzen, gaat professor Van Den Bulcke ervan uit dat de notionele interestaftrek een rol speelde bij het aantrekken van de forse directe buitenlandse investeringen door ons land. In 2009 stond België nog op de zeventiende plaats van grootste ontvangers van directe buitenlandse investeringen, met 24 miljard dollar.

België wel niet in top 20 favoriete investeringsbestemmingen
Uit een bevraging van multinationals door Unctad blijkt dat ons land dan weer niet voorkomt in hun top 20 van favoriete bestemmingen voor directe buitenlandse investeringen voor 2011-2013.

De top 5 bestaat uit respectievelijk China, de VS, India, Brazilië en Rusland. Eveneens opvallend vorig jaar is dat België op de tiende plaats stond van landen van waaruit de directe investeringen afkomstig waren, met 38 miljard dollar, terwijl dat een jaar eerder nog de 156ste plaats was. (Belga/SD)

Onze partners