Belgen hebben 30 miljard euro in Zwitserland

06/09/12 om 04:31 - Bijgewerkt om 04:31

Bron: Trends

Rijke Belgen hebben 30 miljard euro spaargeld op Zwitserse bankrekeningen geparkeerd. Dat blijkt uit berekeningen van de Zwitserse nationale bank.

Belgen hebben 30 miljard euro in Zwitserland

© Reuters

Zwitserland stelt voor daar een eenmalige belasting van 34 procent op te heffen en aan België door te storten, in ruil voor het behoud van het bankgeheim, schrijft De Morgen. Maar België weigert, voorlopig.

Rubik-akkoorden

Zwitserland sloot al gelijkaardige, zogenaamde 'Rubik'-akkoorden af met verschillende landen, waaronder Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De Morgen merkt op dat mocht er een Rubik-akkoord worden gesloten tussen Brussel en Bern, België een derde van het in Zwitserland geparkeerd geld zou kunnen recupereren. Dat zou een bonus van minstens 10 miljard euro zou betekenen voor de Belgische staatskas.

Voor de toekomst stellen de Zwitsers een bronbelasting voor van 25 procent op de roerende inkomsten van Belgische klanten. De gegevens van Belgen die de heffing weigeren te betalen, zouden rechtstreeks aan de Belgische fiscus worden doorgespeeld.

Opheffing van het bankgeheim

De Belgische regering lijkt, net als de Europese Commissie, echter niet erg happig om in te gaan op het Zwitserse voorstel. De onderhandelingen worden voorlopig afgehouden. Een algemene opheffing van het bankgeheim blijft het voorkeurscenario.

Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kan er wel een debat over het Rubik-voorstel georganiseerd worden in het parlement of op het ministerie van Financiën, "zodat iedereen zich een idee kan vormen". (Belga/TV)

Onze partners