Belg zet in één maand 3 miljard euro op spaarboekje

© ThinkStock

De Belgen durven hun geld niet meer uit te geven. Er staat een recordbedrag op de spaarboekjes van onze landgenoten en dat terwijl bijna alle spaarboekjes een negatieve opbrengst hebben door de inflatie.

Eind januari hadden de Belgen 221,737 miljard euro op een spaarboekje staan. Dat is een recordbedrag. Uit cijfers van de Nationale Bank blijkt dat het totale bedrag in één maand tijd aangroeide met ruim 3 miljard, schrijft Het Laatste Nieuws.

Inflatie

Nochtans brengen de spaarboekjes amper iets op. Door de hoge inflatie – het Planbureau rekent voor dit jaar op 3 pct – kost elke spaarrekening die minder dan 3 pct rendement biedt de spaarder aan koopkracht. En dat is elke rekening behalve de NIBC-spaarrekening.

Voorzichtigheid

“De besparingsmaatregelen van de regering hebben de Belgen aangezet tot voorzichtigheid”, verklaart Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING. “Terwijl de roerende voorheffing voor kasbons en obligaties gestegen is van 15 naar 21 pct, zijn spaarboekjes gespaard gebleven van de Di Rupo-maatregelen. Daarnaast bleef ook de fiscale vrijstelling behouden.” (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content